Kultúra

Posztumusz Oscar-jelölést kaphat Alan Rickman

Heath Ledger után Rickman lehet az első színész, akit az amerikai filmakadémia a halálát követően jelöl aranyszoborra.

A The Hollywood Reporter értesülései szerint Az élet ára (Eye in the Sky) című háborús drámában nyújtott alakítása révén Alan Rickman is bekerülhet majd a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-jelöltek közé. A brit színész idén januárban távozott az élők sorából és habár a karrierje során Golden Globe-ot, Emmy-t és BAFTA-díjat is nyert, az amerikai filmakadémia elismerésére soha egyetlen alakításáért sem jelölték.

A rák következtében 69 éves korában elhunyt Rickman utolsó munkái közé tartozott Az élet ára (előzetes itt), amelyben mellette az Oscar-díjas Helen Mirren, az Arany Glóbusz-jelölt Aaron Paul és az Oscar-jelölt Barkhad Abdi is szerepelt. A modern, drónos hadviselés morális dilemmáit tárgyaló filmet az Egyesült Államokban forgalmazó Blecker Street Media a THR beszámolója szerint komoly kampányra készül, hogy a filmakadémia figyelmébe ajánlják Rickmant és a film többi sztárját, és támogassák Oscar-jelölésüket.

Mirren, aki 2006-ban A királynő címszerepéért vehette át a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot és Oscart is megkapta, amennyiben jelölést kap, úgy ismét a legjobb női főszereplő kategóriában versenghet majd az aranyszoborért. Mellette Rickman, Paul és Abdi pedig egyaránt a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában kerülhet a jelöltek közé.

Rickman jelölése nem lenne egyedülálló eset, miután a 28 évesen elhunyt Heath Ledger 2009-ben A sötét lovagban nyújtott briliáns Joker-alakításáért kapta meg posztumusz a legjobb férfi mellékszereplőnek járó BAFTA-díjat, Arany Glóbuszt és Oscar-díjat.

Forrás: The Hollywood Reporter via MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik