Kultúra

Adományt gyűjt a román kormány, hogy megvehessék híres művészük szobrát

Úgy tűnik, a szomszédban nem a jegybank költi a pénzt ilyesmire.

Közadakozást hirdetett a kormány Romániában, hogy megvásárolhassák Constantin Brancusi világhírű szobrászművész egyik alkotását.

A Föld bölcsessége című, földön ülő meztelen nőt ábrázoló kisplasztika 3,4 milliárd forintba kerül. Ebből másfélmilliárd forintnyi összeget az állam biztosítana, a többit közadakozásból akarják összegyűjteni szeptember végéig.

Dacian Ciolos miniszterelnök arra biztatta a román állampolgárokat, hogy járuljanak hozzá adományaikkal a szobor megvásárlásához. A Brancusi-életmű és a román kultúra számára reprezentatív alkotásról van szó, amelynek köztulajdonban kell maradni, hogy mindenki megcsodálhassa – mondta. Az adakozók adókedvezményben részesülnek.

A kormányfő elmondta: az akció egyik célja, hogy erősítsék az állam és a társadalom közti szolidaritást, és a román kulturális identitást.

Constantin Brancusi a modern plasztika egyik meghatározó egyénisége. 1876-ban született Romániában, és Párizsban hunyt el 1957-ben. Csak kevés műve található Romániában, közülük az egyik legismertebb egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, amit az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Brancusi legdrágábban elkelt szobra 9 milliárd forintnyi összegért cserélt gazdát 2009-ben. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik