Kultúra

Szabó Balázs Bandája a Petőfi Kultúrtérben

szabó balázs band (szabó balázs bandája, )
szabó balázs band (szabó balázs bandája, )

A koncert december 20-án 22 órakor kezdődik.

Nyolc állomásos miniturnéval búcsúzik 2013-tól a zenekar, melynek egyik állomása a Petőfi Kultúrtér. Nyitás 20 órakor, belépő 1000 forint.

“Karácsony és az új év közeledtével ajándékot is viszünk: a már jól ismert dalok mellett a most készülő harmadik album dalaiból is eljátszunk nektek néhányat és vendégeink is lesznek. A budapesti illetőségű Derültégből zenekar játszik előttünk, hogy még teljesebbé tegyük számotokra az estét.”

Szabó Balázs Bandájának zenéje nehezen kategorizálható, de ha mégis muszáj, olyasmivel próbálkozhatunk, hogy „funky népzene”, „bluesos folk rock”, és „popos világzene”. Balázs gyermekkora óta zenél. Édesapja gitározott, szülőfalujában, a népmesei csengésű Tetétlenben pedig mindennapos volt az énekelgetés, a zene és a tánc. Balázs kántor szakra járt Debrecenben, bár tanulmányait nem fejezte be. Első népzenei élményeit lakodalomban szerezte még gyerekkorában, első alkotásai pedig megzenésített – Pilinszky, Radnóti, Ady – versek voltak.

Első hivatalos lemezét, a Faludy György Testek vonzásában című albumot egy színészbarátjával készítette el és adta ki 2004-ben. Ezután Kecskemétre került, ahol megismerkedett Kőházi „Fankadeli” Ferivel, akivel megalapították a Suhancos nevű formációt. Két nagysikerű albumot készítettek, a 2007-es „Üzenetrögzítő” és a 2009-es „Jól tévedni ember dolog” címűt, de Balázs időközben „ül.dög.élek” címmel elkészített egy szólólemezt is.

2009-ben a Suhancos feloszlott, és Balázs valóra váltotta egyik gyermekkori álmát: megalapította a saját zenekarát, a Szabó Balázs Bandáját. Hogy milyen zenét játszanak, azt nála talán még senki más nem fogalmazta meg jobban: „Ez is valami csontok közül kifolyt muzsika, minden benne akar lenni, egész gyerekkorom: a zene, a tánc, a folk, a funky, a vér, a szív…”

A harmadik album elkészítése előtt azonban a hat ember hatféleképpen képzelte el, milyen irányba kellene haladnia a zenekarnak. Balázs végül hosszas vívódás után megvált zenésztársaitól, és 2012 januárjában újraszervezte együttesét. Az új felállásban rendkívül képzett és tehetséges zenészek játszanak, akik főleg a komolyzene, a jazz és a népzene felől érkeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik