Kultúra

Irány a Velencei-tó! – Októberi programok

velencei-to(210x140)(1).jpg (ingyenes, )
velencei-to(210x140)(1).jpg (ingyenes, )

Túrabakancsot fel! Biciklivel, autóval, gyalogosan, akárhogy is: a hideg beköszöntével is rengeteg nagyszerű programot kínál a Velencei-tó térsége.

Kirándulás a Gárdonyi Géza Emlékházhoz

Gárdonyi Géza Emlékház. Országos műemlékvédelem alatt álló épület, mely az író szülőháza.A tárlat bemutatja az író életének legfőbb állomásait, irodalmi munkásságának kiemelkedő értékeit. A tárlókban naplója és műveinek legszebb kiadásai mellett néhány eredeti, személyes tárgya is megtekinthető.

A látogatók megismerkedhetnek alkotói módszerével, írói munkásságával, bepillantást nyerhetnek különleges titkosírásába, megismerhetik a megfejtés kalandos történetét. Az épületben egy korabeli eszközökkel és bútorokkal berendezett konyhát is láthatnak az érdeklődők.

A szülőház szomszédságában áll a Velencei-tavi Galéria és az egri vár kicsinyítet mása, a Rönkvár.

Országos Könyvtári Napok Gárdonyban

Október 7.

-Ingyenes beiratkozás a könyvtárba

Október 12. 16 óra:

„Mikor a legfeketébben terjeszkedik széjjel a sötétség, a fűszálak közül akkor tündökölnek elő a szentjánosbogarak és az ég boltozatán az örök csillagok.”

– Rendhagyó író-olvasó találkozó és dedikálás Keller Péterrel, Gárdonyi Géza dédunokájával

Egész héten minden könyvtárban: „Megbocsátás hete”- elengedik a késedelmi díjakat

Részletes programért kattintson ide!

Barangolás a Velencei-tó déli-partján

Íme egy program mindazoknak, akik a Velencei-tó nádrengetegeinek és a hegységben megbúvó kincseket szeretnék felfedezni és eközben szívesen barangolnak a kulturális értékek között.

Kezdjük a Pákozdi Ingókövek megtekintésével: Ha nincs kerékpárunk, kölcsönözhetünk Agárdon, Gárdonyban vagy Velencén is.

Fotó: MTI

Ebéd után a szúnyog-szigeti kikötőben kerékpárjainkkal együtt hajóra szállhatunk, hogy folytassuk felfedező túránkat Agárd irányába , ahonnan a Madárdal tanösvény Tóparti túra szakaszán, a Chernel István Madárvárta érintésével a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központba érkezünk. Itt megcsodálhatjuk a 2010-ben épült létesítményeket, pl. a sólyomszárny kaput és a domb tetején álló, hangulatos kis római katolikus templomot. Ha ismerjük a rovásírást, a templomdombon található kopjafán szereplő írást is megfejthetjük. E pihenő alkalmával meghallgathatjuk a tanösvény 9. számú tábláján elhelyezett hanganyagot, amely bevezet bennünket a Dinnyési-fertő világába.

Hajójárat Agárd-Pákozd (Szúnyog-sziget) között

Utószezonban hétvégén és ünnepnapokon közlekedik hajójárat a Velencei-tavon.

Agárdi indulás: 10:00 (Gárdony érintésével megy a Szúnyog-szigetre), 11:30, 13:30, 15:00, 16:30.

Pákozdi (szúnyog-szigeti) indulás : 11:00, 12:00, 14:30, 15:30 (Gárdony érintésével megy Agárdra), 17:30.

Kirándulás a Velencei-tavi Madárrezervátumban

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. Számos hazai és külföldi szakember látogatott el azzal a céllal a Velencei-tóhoz, hogy a nagy kócsag, a kanalasgém és más madárfajok életét és szokásait tanulmányozza.

A Madártani Intézet javaslataira a terület 1958 óta védett rezervátum.

A gémfélék közül a nagykócsag, az íbiszfélék közül a kanalasgém rendszeresen fészkel az öreg nádasokban, telepeik Európa-szerte ismertek. A tó nagy tisztásainak jellegzetes lakója a búbosvöcsök, a sekélyvizeknek a kis vöcsök. Rendszeresen költ a nyári lúd, októbertől a vetési ludak népes csapatai éjszakáznak a tavon. Ragadozó madarakban szegényebb a tóvidék. A nádasokban barna rétihéja költ, ősztől tavaszig gyakori a kékes rétihéja. A nádasban, különösen a parti sávban és a nádszegélyeken gyakoriak a nádi énekesek A védett területen ma is fellelhetők az eredeti lápi vegetáció maradványai: az úszólápok.

Ahol harapni lehet a levegőt: Angelika- és Éva- forrás Sukorón

Sétálós túra a Velencei-hegységben,csodálatos természeti környezetben.

Az Éva-forrás a faluból az Erdész utcán fölfelé kapaszkodva, majd az út bal oldalán “Angelika-forrás” feliratú táblával is jelzett zöld jelzésen közelíthető meg. A forrás csak pár száz méterre van az erdő szélétől, érdemes felsétálni ide, gyönyörű a táj és szinte harapni lehet a levegőt.

Járt már a Gyapjaszsáknál?

A Pákozdtól északra fekvő Sár-hegyen és az ettől DK-re eső területen a gránit különböző méretű és formájú sziklacsoportokat alkot. A gránitsziklákat repedések hálózzák be, melyek nagy négyszögletes hasábokra tagolják a kőzetet. Ezeken a felszíneken folyik a kőzet aprózódása, mállása. A felszín mállása folytán a gránittömbök élei lekoptak. A málladékot a szél és a csapadékvíz elszállította, így a tömbök elváltak egymástól. Ezek a képződmények az ún. ingókövek. Ám ingóköveket nemcsak Pákozdtól északra, ezen az összefüggő, országos jelentőségű védett természeti területen találhatunk, hanem pl. Sukoró közvetlen határában is. A Gyapjaszsák és környéke helyi jelentőségű természetvédelmi terület.

Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely

Az elmúlt 163 év jelentős eseményeit öt állandó kiállítás, és a II. világháborúban elesett katonák emlékét őrző Don-kanyar kápolna hozza szinte megérinthető közelségbe. A számos emlékmű, kopjafa és szobor mellett a látogatók megtekinthetik az 1848/49-nek emléket állító múzeumot, végighaladhatnak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett bunkerban képzelhetik el az I. világháború olasz frontján szolgáló katonák életét, a sorkatonaság tárgyi emlékeivel találkozhatnak, a békefenntartás történetével ismerkedhetnek meg, vagy éppen repülőgép szimulátoron hasíthatják az égboltot.

Október 4. Emlékezés a szabadságharc vértanúira

Október 22. ’56 emlékezete

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik