Kultúra

Augusztus 20. Ópusztaszeren napkeltétől napnyugtáig

Augusztus 20-án a hagyományokhoz híven egész napos programsorozattal várják Ópusztaszeren a látogatókat.

A skanzen újra járó malmában őrlik azt a lisztet, amelyből az új kenyeret sütik az idei Szent István napi ünnepségre Ópusztaszeren. Augusztus 20-án ismét a hagyományoké lesz a főszerep a Nemzeti Történeti Emlékparkban: Ismerős Arcok koncerttel, kézműves portékák vásárával, honfoglalás-kori lovasíjászattal, és számos látványos programmal várják idén is az érdeklődőket. A megemlékezésén ünnepi beszédet mond Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A rendezvényre a határon túlról is érkeznek vendégek: nem kevesebb, mint 120 kérelmező tesz állampolgársági esküt az Árpád szobor előtt. A korábbi évekhez hasonlóan lesz kenyérszentelés, a megyei közgyűlés elnöke pedig átadja a Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit. A nemzeti ünnep alkalmából a park látogatása ingyenes, előzetes regisztráció után a Feszty-körkép megtekintése is.

Az államreform, a nemzet összetartozása lesz az idei rendezvény középpontjában Ópusztaszeren, a magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen. Az ünnepi megemlékezés ezúttal 10 órakor kezdődik az Árpád-emlékmű előtt, amelynek keretében 120 határon túli magyar tesz állampolgársági esküt Ópusztaszer polgármestere, Makra József előtt. A vendégeket B. Nagy László kormánymegbízott köszönti, ünnepi beszédet dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter mond. A Csongrád Megyei Önkormányzat elismeréseit Magyar Anna elnök asszony adja át a kitüntetetteknek, az új kenyeret Antal Imre, Ópusztaszer plébánosa szenteli meg. Az ünnepségen közreműködik Pitti Katalin Liszt-díjas énekművész.

A nap során bárki találhat kedvére való szórakozást a park területén. Az Árpád szobor előtti színpadon lép fel délután 3-tól az Ismerős Arcok együttes, de kurul dobosok, a Barboncás társulat bábjátéka, a Cuháré Táncműhely néptáncosai és a Fábri Géza – Ivánovics Tünde énekkettős is látható és hallható lesz.  A nomád lovasudvarban a honfoglalás korának mindennapjait idézik meg íjászattal, bemutatóval, a Skanzenben pedig a népi hagyományoké lesz a főszerep: kenyérsütés, terelési bemutató, cimbalom és dudamuzsika, sőt, vándorfotográfus várja az ideérkezőket. A nemrégiben ismét működőképessé vált Szentes-dónáti szélmalom, augusztus 20-án őrölni fog. Ebből a lisztből készíti az idei Szent István napra az új kenyeret Faggyas Jenőné, Piri néni, a kemencében sütés tudós asszonya, akitől bárki megtanulhatja  a nap folyamán a hagyományos, kemencében sült kenyér elkészítésének mozzanatait.
A kézműves portékák ilyenkor szokásos vására sem marad el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik