Kultúra

Barokk est a Szent Imre-templomban

Barokk orgonaesttel folytatódik a Harmonia Albensis programja július 4-én, csütörtökön 19.30 órakor. A székesfehérvári Szent Imre-templomban Karasszon Dezső orgonaművész és Palotás Gábor ütőhangszeres művész ad koncertet.

Változatos műsorral várják a komolyzenét kedvelő közönséget a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat második estjére, amelyen Karasszon Dezső orgonaművész lép fel. A koncerten közreműködik Palotás Gábor ütőhangszeres művész is, aki számos nemzetközi és hazai verseny résztvevője és díjazottja.A barokk orgonaest műsorát Karasszon Dezső válogatta. A Debrecen-Nagyerdei református gyülekezet orgonistája, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzora törekedett arra, hogy a lehető legváltozatosabb programot állítsa össze a székesfehérvári közönségnek.

A július 4-én, csütörtökön 19.30 órakor kezdődő koncert műsorán szerepel J. S. Bach: C-dúr prelúdium, Virágh András Gábor: Capriccio marimbára, G. Fr. Händel: E-dúr szonáta, C. Saint-Saëns: Esz-dúr fantázia műve. Az est különlegessége Gárdonyi Zoltán: Introductio és toccata című műve. A harminc évvel ezelőtt született darabot az orgonaművésznek ajánlotta a szerző.

Az 1952-ben Szentesen született Karasszon Dezső a Zeneakadémián az orgona szak mellett a zenetudományi tanszakot is elvégezte. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának professzora koncertjei, rádiófelvételei, előadásai, cikkei és szakmai fordításai révén széles körben ismertté vált.

Ma már nemcsak az egyik legkiválóbb magyar orgonaművész, hanem tudományos munkássága is figyelemre méltó. Magyarországon egyedüli ápolója a méltatlanul mellőzött nagy barokk zeneszerző, Girolamo Frescobaldi műveinek, lemezre vette Gárdonyi Zoltán összes orgonaszonátáját, és több szakkönyvet fordított magyarra. 1980 óta Debrecenben a Nagyerdei református templom orgonistája, valamint a Konzervatórium egyházzene és orgona tanszakának professzora.

Palotás Gábor ütőhangszer művész, a kecskeméti KMOI Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolájának tanára Kiskunfélegyházán született, 1985-ben. Hétéves korában ismerkedett meg az ütőhangszerekkel. Zeneiskolai tanulmányai alatt, 1998-ban a Győrben megrendezett Országos Ütőhangszeres Szóló- és Duó Versenyen duó kategóriában különdíjban részesült. Egyetemi évei alatt tagja volt a SONUS ütőhangszeres együttesnek, mellyel több külföldi országban játszott, valamint számos nemzetközi verseny résztvevője volt. Ősbemutatók és több CD-felvétel közreműködője szólóban és különböző formációk tagjaként, emellett az Iowa/Hungary Percussion Project magyar tagja.

A Harmonia Albensis templomi koncertsorozat jövő héten a Fúvósok Kavalkádjával folytatódik. Az Alba Regia Szimfonikus zenekar fa- és rézfúvósai Drahos Béla vezényletével adnak koncertet július 11-én, csütörtökön 19.30 órától a Ciszterci-templomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik