Kultúra

Megtaláljuk a „gyilkost”

A nyolc hét arról fog szólni, hogy megtaláljuk a „gyilkost”, az ősproblémát, amit a karakterek rejtegetnek – mondja az HBO saját készítésű sorozatáról Gigor Attila rendező. A Terápiát október 22-től minden hétköznap vetíti a csatorna.

Mácsai Pál a terápia forgatásán (fotó: HBO)

Az eredetileg Izraelben készült sorozat hazai adaptációjának vetítése előtt volt némi félsz bennem. Öt 25 perces epizódot leszek kénytelen megnézni egy olyan sorozatból, ami jórészt egy szobában játszódik, és arról szól, hogy néhány ember beszélget – ez nem hangzott túl izgalmasan. Na, jó a színészek ígéretesnek tűntek, de mi lehet érdekes egy olyan sorozatban, ami néhány ember belső lelki folyamatait próbálja bemutatni, gyakorlatilag beszélő fejekkel?

A vetítés előtt a sorozat hazai alkotói is bevallották, hogy elsőre bátor vállalkozásnak tűnt belevágni egy olyan projektbe, ahol se autósüldözés, se robbantások, se konkrétan bemutatott szex, se gyilkosság nincs, csak néhány hétköznapinak tűnő ember, aki pszichoterápiára jár. Mint mondták, ettől függetlenül biztosak benne, hogy a sorozat izgalmas lesz a nézők számára. És igazuk volt.

Az öt bevezető rész megtekintése után egyre jobban érdeklődik az ember, hogy milyen titkok derülnek ki a terápiára járó páciensekről (a kapcsolata válságát élő, magabiztosnak tűnő orvosnőről, a látszólag „élet császára” vállalkozóról, a 16 éves depressziós kamaszlányról, a baba megtartásában egyet nem értő párról), illetve magáról a terapeutáról, Andrásról aki, mint kiderül, szintén élete nagy válságát éli át. A Mácsai Pál által alakított pszichológus a Csákányi Eszter megformálta volt tanárának tárja fel titkait.

Izgalmas szellemi nyomozás

A sorozatból három szálat Enyedi Ildikó, kettőt Gigor Attila „visz”, a két rendező megosztotta egymás között az egyes páciensek történetének feldolgozását. A vetítés után az utóbbival volt alkalmam egy kis eszmecserére.

A nyomozó című filmjével berobbant fiatal rendező – aki a magabiztosnak tűnő vállalkozó, Máté (Nagy Ervin) történetét átíróként is jegyzi – elmondta, kifejezetten örül annak, hogy az HBO nem pörgésre, látványra épülő filmet, hanem egy ilyen látszólag statikus történetet készíttetett. (Enyedi Ildikó egyébként „sok tekintetben spártai egyszerűségű sorozatnak” írta le a Terápiát.) Gigor úgy véli, a sorozat egy izgalmas szellemi nyomozás lesz a nézőknek. „Minden páciens valamilyen problémával érkezik a terapeutához, amit vagy rejteget, vagy nem is tud róla. A nyolc hét arról fog szólni, hogy megtaláljuk a „gyilkost”, az ősbűnt, ősproblémát, amit az a bizonyos karakter rejteget. A végén valamilyen megoldás mindenkinél lesz, még ha más-más is.”

A fiatal rendező, mint mondja, szerelmes az arcokba. „Ha művészfilmes rendezőt kell megneveznem, akkor Bergmant mondanám, pontosan azért, mert engem is az arc érdekel, amikor filmet készítek. A Terápia ilyen értelemben egy csodálatos játszótér volt, ahol nagyon jó színészek, nagyon jó helyzetekben, nagyon jó szövegeket mondhattak el. Öröm volt rendezni.”

Érdemes nyomozni önmagunkban

A sorozatból talán azt is megérthetjük, hogy a terápia nem csak idiótákról, elmebetegekről szól, nem az ördögtől való – mutat rá Gigor. A film pszichológus főszereplője nem írhat fel gyógyszert, hetekig csak beszélget, beszéltet, némi tudományos alappal úgy kérdez rá dolgokra, hogy rávezesse a pácienst a problémákra. „Számos helyzetben a magyar társdalomnak is szüksége lenne arra, hogy önkritikát gyakoroljon, ne mindig a másikban keresse a hibát. Nagyon is érdemes lenne egyénileg és társadalmilag is lefolytatni azt a nyomozást, hogy hol rontottuk el, hol rontottak bennünket el mások. Nagyon messzire el lehet jutni, ha két ember egymás szemébe nézve beszélget.”

Októbertől 22-től minden hétköznap este kilenckor tekinthetünk be a Marozsán Erika, Nagy Ervin, Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt által életre keltett páciensek, illetve a terapeuta Mácsai Pál és a felesége – Für Anikó – titkaiba. A sorozat indítása kódolatlan napon lesz, azaz az HBO-előfizetéssel nem rendelkezők is megnézhetik, amint a 25 éves vonzó, magabiztos Laura egy igencsak vad éjszakai kiruccanása után kiönti lelkét, s mint látni fogjuk, a szívét is Andrásnak. Innentől kezdve az első öt rész mindenki számára elérhető lesz a www.hbogo.hu-n.

Terápia

A Terápiát 2011 novemberében kezdte el forgatni a magyar HBO, körülbelül 50 fős stábbal. Bár néhány jelenetet külső helyszínen vettek föl, a történetből adódóan a Terápia cselekménye nagyrészt a két pszichológus rendelőjében játszódik. A díszleteket – a forgatás alatt tragikus hirtelenséggel elhunyt Stork Csaba tervei alapján – a budaörsi Lloyd Stúdióban építették föl. Máthé Tibor vezető operatőr a stúdióbeli forgatásokat két kamerával oldotta meg: egyik nap a páciens, a következő nap pedig a terapeuta irányából rögzítették az epizódokat.

A Be Tipul című tévésorozatot 2005-ben kezdték vetíteni Izraelben, és két évad készült el belőle. Az első szezon az Israeli Academy Awards minden lehetséges díját megnyerte drámasorozat kategóriában. Az amerikai HBO 2008-ban készített belőle nagy sikerű adaptációt In Treatment címmel. Három évad készült a sorozatból, amelyet számos Emmy- és Golden Globe-díjjal jutalmaztak a kritikusok. 2009-ben a közép-európai HBO is megvásárolta a sorozat jogait. A régióban eddig négy adaptáció készült el: a román, a cseh, a lengyel és a magyar változat.

A 40 részes szériát nyolc héten keresztül, minden hétköznap este kilenctől láthatják az HBO előfizetői. Az HBO GO szolgáltatásán keresztül pedig a Terápia első öt epizódja lesz mindenki számára elérhető október 22-től, egészen év végéig: www.hbogo.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik