Kultúra

Ötezren adakoztak a Louvre új kincséhez

Összegyűlt az egymillió eurónyi adomány, így a párizsi Louvre megveheti id. Lucas Cranach "Három grácia" című festményét.
Kapcsolódó cikkek

A 16. században készült mű jelenleg magántulajdonban van, ám tulajdonosa négymillió euróért hajlandó eladni a múzeumnak. Mivel a Louvre csak hárommilliót tudott összegyűjteni a vállalati adományozóktól és saját forrásaiból, novemberben a közvéleményhez fordult, és az interneten keresztül gyűjtött kis tételű adományokat. Az akcióból mostanra gyűlt össze az egymillió euró, amelyhez a múzeum szerint összesen ötezer ember adott kisebb-nagyobb összeget.

A Három gráciát 1531-ben festette Cranach. A sötét háttér előtt három meztelen hölgy látható, akik mindössze nyakékeket viselnek, egyedül a középső figurán van egy vörös kalap. A Louvre közleménye szerint a műalkotás “megdöbbentően tökéletes”, rendkívüli értéket képvisel, emellett kitűnő állapotban is van. A festmény eddig mindig magántulajdonban volt. Az anonimitást kérő jelenlegi tulajdonos azt mondta: családja 1932 óta birtokolja a művet, ám most mégis megválna tőle. A múzeum elnöke szerint most itt az alkalom, hogy a nemzeti gyűjtemény része lehessen a festmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik