Kultúra

Tiszteletbeli professzor lett Fischer Ádám

Az osztrák kulturális minisztérium tiszteletbeli professzori címmel ismerte el Fischer Ádámot, a Magyar Állami Operaház Budapest vezető karmesterét.

Az osztrák kulturális tárca tájékoztatása szerint Fischer Ádám az elismerő címet az osztrák kultúráért végzett tevékenységéért kapta.

Fischer Ádám a bécsi Stahremberg-palotában hétfőn vette át a diplomát, amellyel az osztrák kultúráért, közelebbről a zenekultúráért végzett több évtizedes eredményes munkáját ismerték el.

Fischer Ádám testvérével, Fischer Ivánnal a bécsi Zeneakadémián a legendás mester, Hans Swarowski növendékeként végzett, pályája kezdetén rövid ideig dolgozott Grazban, és 1973-tól több fontos premiert vezényelt a bécsi operaházban.

A karmester gyakori és szívesen látott vendége a Salzburgi Ünnepi Játékoknak. 1987-ben létrehozta az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, amellyel Kismartonban (Eisenstadt), az Esterházy-rezidencián újjáteremtette a Haydn-kultuszt, és amely a 2009-es Haydn-emlékévben határokon átívelő, nagyszabású projektté változott.

Fischer Ádám 2007 óta a Magyar Állami Operaház Budapest vezető karmestere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik