Kultúra

Kiadatlan Mark Twain-írást árvereznek el New Yorkban

Mark Twain számos kéziratát, köztük fiatalon elhunyt lánya előtt is tisztelgő, eddig kiadatlan írását árverezik el nyár elején New Yorkban.

A Sotheby’s június 17-re meghirdetett árverésén James S. Copley lapkiadó kéziratgyűjteménye kerül kalapács alá. A dokumentumok között szerepel Twain kétszáz kézirata, személyes levele és fényképe, amelyekért összesen 750 ezertől 1,2 millió dollárig (150-235 millió forint) terjedő bevételt remél az árverési ház.

A kéziratokat – köztük az A Family Sketch című írást, amelyet Twain a családjának szentelt – , szerdától a szerző hálának századik évfordulója alkalmából öt napra kiállítja az aukciósház.

Az eddig nem publikált 64 oldalas kéziratban Twain 24 esztendősen elhunyt lányáról, Oliviáról rajzol a lány rendkívüli érzelemgazdagságát dicsérő portrét.

David Hirst, a Kalifornia Egyetem Twain-szakérője szerint a Family Sketch minden bizonnyal az árverés egyik ékköve lesz. Mint megjegyezte, bármelyik Twain-archívum vagy gyűjtemény boldog lesz, ha megvásárolhatja.

Twain egyébként szenvedélyesen levelezett, a szakérők 15 ezer leveléről tudnak. Az árverésen kalapács alá kerül egy 1868-ban elküldött kilenc oldalas levele is, amelyet leendő apósának, Jervis Langdonnak címzett. A levél a becslések szerint 30-50 ezer dollárért (6-10 millió forint) kelhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik