Nagyvilág koronavírus

Felemás engedélyt kapott Szlovákiában a Szputnyik V

Frantisek Ivan / MTI /AP / TASR
Frantisek Ivan / MTI /AP / TASR
Az egészségügyi miniszter engedélyezte a vakcinát, de a felelősséget az orvosokra hárította.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter (a képen balra a kormányfővel) engedélyezte az orosz vakcinát, amelynek első 200 ezer adagja hétfőn megérkezett Szlovákiába. A Paraméter az egészségügyi minisztérium oldalán közzétett dokumentum alapján azt írja, a Szputnyik V esetleges mellékhatásaiért a kezelőorvosnak kell vállalnia a felelősséget, ha azok súlyosak, azonnal tájékoztatnia kell a gyógyszerellenőrzési hivatalt és az egészségügyi tárcát.

Az egészségügyi miniszter közölte, a vakcinával minden korosztály oltható. Pavol Jarcuska járványügyi szakértő szintén azt mondta, a Szputnyik V hatékonysága minden korcsoportban több mint 90 százalékos, és hasonló mellékhatásai lehetnek, mint az influenza elleni vakcinának.

A Szputnyik V-vel két hét múlva kezdhetik el az oltást, addig ellenőrzik a beérkezett szállítmányt. Az oltás önkéntes, aki regisztrál, annak tudomásul kell majd vennie, hogy az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyta jóvá.

Szlovákia összesen kétmillió adag orosz vakcinát vesz. Igor Matovic kormányfő reményei szerint azzal 40 százalékkal felgyorsíthatják az oltás ütemét. Az engedélyről az egészségügyi miniszter saját hatáskörében döntött, mert a kormányzati felhatalmazást a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí (Emberekért) megvétózta. Veronika Remisová pártelnök szerint azért, mert nem akarták, hogy a kormány kísérleti nyulakként kezelje a lakosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik