Nagyvilág

A fideszesek saját szövetségeseiket haragították magukra Brüsszelben

Zajos vita alakult ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén egy fideszes sajtóközlemény miatt – írja az euobserver.com. A Fidesz európai pártcsaládjának az nem tetszett, hogy míg a Néppárt támogatott egy lengyel kormányt elítélő javaslatot – amely a 7-es cikkely Lengyelországgal szembeni alkalmazásának első lépése volt –, addig a Fidesz-frakció

Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel nyomást gyakoroljon szuverén tagállamokra

címmel adott ki közleményt, amivel sokadszor ment szembe az EPP-vel. Antikorrupciós ügyekben például rendre sunnyog a Fidesz.

Ha Szájer csendben marad, az rosszat jelent a Fidesznek
Szájer József őrlődik a Fidesz és az Európai Néppárt között. Ha megnézzük, mikor nem szavaz, kiderülnek, melyek a konfliktusforrások a kormánypárt és az uniós pártcsaládja között.

A fideszesek közleményükben a konzervatív és reformista (ECR) frakcióban ülő lengyel kormánypártot védik:

A lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért. A nyomásgyakorlás ellenére azonban a kormány támogatottsága Lengyelországban töretlen, a lengyelek nem kérnek Brüsszel diktátumaiból.

A frakcióülésen több képviselő keményen kiosztotta a Fidesz jelenlevő képviselőit. Főleg a lengyel konzervatív politikusok voltak kiakadva, akik állítólag olyasmiket mondtak a zárt ajtós ülésen, hogy a közlemény „inzultus a lengyel néppel szemben.”

Az ülésen több forrás szerint az is felmerült, hogy a Fidesz azért védi a lengyel kormánypártot, mert Orbán Viktor jó viszonyt ápol Jarosław Kaczyńskival és pártjával. Valamint az is, hogy azért védi a Fidesz a lengyel kormánypártot, mert korábban az Orbán-kormány is hasonló intézkedésekkel építette le a jogállamot (médiatörvény, a bírói függetlenség gyengítése).

A Fidesz részéről nem kívántak reagálni az értesülésekre.

Kiemelt kép: Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselõje beszédet mond a nemzeti konzultációról tartott Védjük meg Magyarországot! címû lakossági fórumon az egri Polgárok Házában 2017. október 28-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik