Belföld
Strasbourg, 2014. július 16.
Szájer József, a Fidesz EP-képviselője, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese az Európai Parlament (EP) ülésén Strasbourgban 2014. július 16-án.
MTI Fotó: Beliczay László

Ha antikorrupcióról szavaz az Európai Parlament, akkor sunnyog a Fidesz

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 10. 25. 10:05

Ismét korrupcióellenes javaslatot igyekezett hátráltatni a Fidesz-frakció az Európai Parlamentben. Ezúttal egy olyan javaslat szavazásán tartózkodott a komplett frakció – ezúttal összhangban az Európai Néppárttal, amiről megírtuk, hogy nem mindig van így –, amely a korrupciós eseteket bejelentőket védő törvényjavaslatokat készítene elő. A jelentés így is átment 399 igen, 166 nem és 101 tartózkodó szavazat mellett. A szavazáson részt vevő magyar EP-képviselők a fideszesek kivételével megszavazták a jelentést, a baloldaliak mellett a jobbikos Balczó Zoltán is igent nyomott.

A fideszesek rendre megpróbálják elgáncsolni az EP korrupcióellenes intézkedéseit. Október elején az Európai Ügyészség létrehozását nem támogatták, szeptember elején pedig az azeri pénzmosoda alaposabb vizsgálatát akadályozták volna.

A mostani jelentés azoknak a személyeknek a védelmével foglalkozik, akik korrupciós ügyeket jelentenek be akár az állami-, akár a magánszektorban. Virginie Rozière a szocialista frakció jelentéstevője azt nyilatkozta a szavazás után, hogy a bejelentők a demokrácia előremozdítói, hiszen olyan súlyos, közérdeksértő ügyekben szolgáltatnak információt, mint például az Monsanto-ügy, vagy a Luxleaks.

A jelentés megjegyzi, hogy

érthetetlen és aggasztó tény, hogy polgárok és újságírók – ahelyett, hogy jogi védelmet kapnának – üldöztetésnek vannak kitéve.

Ezért olyan uniós jogszabályok meghozatalát sürgeti, amelyek védik őket, de meghagyná a mozgásteret a tagállamoknak az uniós minimumon túl.

A jelentés sürgeti „az Unión kívüli korrupt személyeknek az anonimitás fenntartásának lehetőségét nyújtó országokba irányuló eszközáthelyezésének megállítását.” Magyarul

szigorúbban lépne fel az EU az offshore-ozás ellen,

mivel az adóelkerülés hatalmas és egyre nagyobb károkat okoz az európai államoknak.

A jelentés szankciókat is belenget:

azok a vállalatok, amelyek maradéktalanul bizonyítottan megtorlással éltek bejelentőkkel szemben, ne kaphassanak pénzt uniós alapokból és ne köthessenek szerződést köztestületekkel

– írják az uniós szövegben.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a 24.hu-nak azt mondta „Sokadik alkalommal leplezte le önmagát a fideszes képviselőcsoport akkor, amikor nem támogatta az átláthatóságot és a korrupció elleni harcot.” Megjegyezte, hogy a Fidesz magyarországi gyakorlata is az, hogy „bírósági végzések ellenére sem hoz nyilvánosságra közérdekű adatokat, azokat pedig, akik feltárják a korrupciós ügyeket, megtorlásként lejáratják, ellehetetlenítik vagy épp ellenük indítanak meg eljárásokat.”

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.