Nagyvilág

Orbánék visegrádi vesszőparipája mehet a levesbe

Az új cseh elnök olyan üzleties lesz, mint Donald Trump. Az EU-hoz és a V4-ekhez is így áll majd, nem feltétlen fogja követni Orbánék rámenősségét.

Kevés cseh, szlovák, lengyel vagy magyar politikus rendelkezik olyan szerteágazó közép-európai kapcsolatokkal, mint Andrej Babiš, a csehországi választások győztese. Ez az általános válasz azokra, a főleg Lengyelországban hallható hangokra, miszerint Babiš eltemeti az eddigi közép-európai együttműködést – írja a Hospodářské Noviny cseh napilap kedden.

Babiš vállalkozásai révén Ausztria kivételével minden szomszédos országban jelen van. Az Agrofert mintegy 250 vállalkozása közül Szlovákiában tíz, Magyarországon négy, Németországban három és Lengyelországban egy működik. Ezenkívül a Babiš magánpénzét befektető Hartenberg alap már szintén működik Lengyelországban. Nem tudni, hogyan fog viselkedni politikusként a térségben Babiš, de tőkéjének útjait mindenképpen érdemes lesz figyelni.

Pártja, az ANO programjában a közép-európai együttműködésnek csak egy bekezdést szentelt, és Visegrádot is csak egyszer említette meg, mégpedig úgy, hogy Csehországnak új partnereket kell keresnie a visegrádi csoporton kívül is. A lap így ír erről:

Olyan ideológiai beállítottságú politikusoknak, mint Jaroslaw Kaczynski, a lengyel konzervatív kormánypárt elnöke vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára Babiš nehéz partner lehet, ő a pragmatizmuson túl ugyanis semmiféle világos ideológiával nem rendelkezik.

Az ANO programjára hivatkozva Martin Ehl, a közép-európai problémákkal foglalkozó szerző úgy véli, Babiš kormányfőként inkább Robert Fico szlovák miniszterelnökhöz áll majd közelebb. Ahhoz a Ficóhoz, aki az utóbbi időben megértette: az egyre népszerűbb szlovák szélsőséges nacionalistáknak nem lehet a konkurense, és Szlovákia jólétét csak a Németországgal folytatott szorosabb együttműködés tudja biztosítani. A lap szerint

a cseh-szlovák páros így az utóbbi időben kissé távolodik a lengyel-magyar motortól, ami Visegrádot inkább az uniós politika peremére húzza.

Kifejtik, bár Andrej Babiš választási győzelmét külföldön az euroszkeptikusok győzelmeként értelmezik, az ANO-nak és vezetőjének nincs oka másképp viselkedni az Európai Unióval szemben, mint ahogy Fico viselkedik, aki egyébként maga is igen tehetséges populista.

A közép-európai térség viszonyait átláthatóbbá tenné, ha a lengyel kormány várható átalakítása folyamán Kaczynski ülne be a kormányfői székbe. Ezzel jobbak lennének a szomszédsági kapcsolatok és világossá válna, ki mit és miért mond. Aggasztó lenne azonban egy asztalnál látni a pragmatikus Babišt és az ideológus Kaczynskit, mindketten ugyanis Donald Trumphoz hasonlóan látják a világot: mindennel lehet üzletelni, figyelmen kívül hagyva az értékeket, az erkölcsöt és saját nemzetük jövőjét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik