Gazdaság

Milliárdos oligarcha lett a következő cseh kormányfő

Ízlelgessük Andrej Babiš nevét, sokat fogunk még hallani róla. Az viszont még rejtély, ki fog vele koalíciót kötni.

Bejött a papírforma Csehországban a parlamenti választásokon: várhatóan a korábbi pénzügyminiszter, Andrej Babiš lesz az új cseh miniszterelnök, miután pártja, az ANO 2011 Mozgalom a szavazatok 29,7 százalékával megnyerte a választásokat. A párt az összes cseh régióban az élen végzett. Az eredmény persze még nem végleges, a voksok 99,1 százalékát számolták eddig össze. A részvétel egész magas, 60,75 százalékos volt.

Nagy kérdés volt, az ANO tud-e egyedül kormányt alakítani, vagy szüksége lesz-e koalíciós partnerre. Jelenleg úgy tűnik, 70 képviselőjük lehet a cseh alsóházban, a Sněmovnában, ami magasan a legtöbb, ugyanakkor matematikailag egy sokpárti koalíció háttérbe szoríthatná a legerősebb ANO pártot is.

A második helyre amúgy a polgári demokrata ODS, óriási meglepetésre a harmadik helyre pedig a Kalóz Párt futott be (Európában csak az izlandi parlamentben vannak ott a szabad netezést hirdető kalózok). Nagy megdöbbenést keltett még a baloldal, azaz a kommunisták és a szocdemek csúfos leszereplése: bejutottak a parlamentbe, de elég gyászos eredménnyel.

Mindenesetre korábban Miloš Zeman kormányfő kijelentette: a legerősebb párt vezetőjét kéri majd fel kormányalakításra. Ez pedig jelenleg maga Babiš, aki ellen eljárások vannak folyamatban uniós támogatással való visszaélés miatt. Épp ezért a pártok egy része nem akar vele összeállni kormányozni. Szakértők szerint a szélsőjobb vagy a szélsőbal viszont hajlandó lenne erre, és akkor ott is egyfajta orbánista-populista rendszer alakulhat ki.

Főhet Brüsszel feje, Prágát is populisták veszik be
Mérget vehetünk rá, hogy egy elittel leszámolni akaró milliárdos lesz a következő cseh kormányfő.

Az Aktualně.cz összesítése szerint jelenleg így néz ki a pártok állása százalékra és képviselői mandátumra:

ANO – 29,76%, 78 mandátum,
ODS (jobbközép) – 11,25%, 24 mandátum,
Kalóz Párt – 10,72%, 22 mandátum,
SPD (szélsőjobb) – 10,7%, 23 mandátum,
KSČM (kommunisták) – 7,8%, 16 mandátum,
ČSSD (szociáldemokraták) – 7,3%, 15 mandátum,
KDU-ČSL (kereszténydemokraták) – 5,8%, 10 mandátum,
STAN (lokalista polgármesterek) – 5,2%, 6 mandátum.

Érdekesség, hogy a korábban a parlamentet is megjárt középjobb TOP 09 és a Zöld Párt is elvérzett, esélyük sincs a parlamentbe jutásra.

Andrej Babišról készült korábbi portrénkat itt olvashatja, a választási előzetes cikkünket pedig itt.

(Kiemelt Fotó: Matej Divizna/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik