Üzleti tippek
KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09:  Czech billionaire and finance minister Andrej Babis arrives at the closing ceremony of the 51st Karlovy Vary International Film Festival on July 9, 2016 in Karlovy Vary, Czech Republic.  (Photo by Matej Divizna/Getty Images)

Elsinkófált uniós milliókat kérnek számon a cseh oligarchán

24.hu
24.hu

2017. 10. 09. 19:22

Andrej Babiš nagyon szeretné megnyerni az októberi cseh választásokat, de előbb el kéne számolnia egy sunyinak tűnő üzletével.
Korábban a témában:

A cseh rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett Andrej Babiš, a cseh ANO mozgalom elnöke, illetve Jaroslav Faltýnek, a mozgalom alelnöke ellen, akiket adócsalással gyanúsítanak a cseh hatóságok – erősítette meg Lucie Kubovicová, az ANO szóvivője hétfőn Prágában.

Babiš és Faltýnek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárások megindítását. Mindkét politikus azonnal bejelentette, hogy nem tekinti magát bűnösnek, és panaszt nyújtott be az eljárás ellen.

Átvettem a büntetőjogi eljárás indítványozásáról hozott döntést a Čapí hnízdo (Gólyafarm) állítólagos ügyében. A döntés ellen azonnal panaszt tettem

– írta Babiš SMS-ben újságíróknak. Faltýnek közölte: nem ért egyet a gyanúsítással, és panaszt nyújt be ellene. “Értelmetlennek tartom az egészet” – mondta a Právo napilapnak. Babišt azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy a Gólyafarm nevű szabadidő- és kongresszusi központ építésekor visszaélt az Európai Unió támogatásával, és ezzel anyagi kárt okozott az uniónak. Faltýnek a rendőrség szerint szintén visszaélt az uniós támogatással.

KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09:  Czech billionaire and finance minister Andrej Babis arrives at the closing ceremony of the 51st Karlovy Vary International Film Festival on July 9, 2016 in Karlovy Vary, Czech Republic.  (Photo by Matej Divizna/Getty Images)
Simicska és Berlusconi szerelemgyereke kerülhet hatalomra Prágában
A térségben már csak egy bástyát nem döntött le a populizmus, de egy médiacézár ennek is nekimehet. Andrej Babiš hasonlít Orbánra, de mégsem.

A politikusok visszautasították a gyanúsítást, és azt állítják, “koncepciós eljárásról” van szó, aminek célja, hogy kárt okozzanak nekik az október 20-21-i képviselőházi választások kampányában. A vádemelési indítványban Babiš jelenlegi felesége, Monika Babišová első házasságából származó két gyermekének, valamint sógorának a neve is szerepel.

A Gólyafarm 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, aminek egyetlen tulajdonosa Babiš volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, így – mint kisebb vállalkozás – jogosultságot szerzett a kkv-k számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafarm az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nem kaphatott volna uniós támogatást. A Gólyafarm 50 millió cseh koronás (580 millió forint) támogatást szerzett.

Néhány, a pályázatban meghatározott év után a Gólyafarm újra az Agrofert része lett.

Az ügyet az ellenzéki pártok és a cseh sajtó dobta fel még tavaly, amikor az akkori kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter Babišt adócsalással gyanúsították meg. Babiš az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli alsóházi ülésen elutasította a bírálatokat, és azt mondta, szabályos üzleti akcióról volt szó. Az akkori tulajdonosok nevét csak azért nem akarta nyilvánosságra hozni, mert családtagok, és nem akarta őket kitenni a média zaklatásának. A cseh hatóságokon kívül az ügyet jelenleg Brüsszel is vizsgálja.

Babiš hétfőn azt is közölte, feljelentette a Šuman nevű csoportot, ami év eleje óta a Twitteren folyamatosan az ő tevékenységét érintő, a lejáratását célzó különféle, állítólag eredeti dokumentumokat és hangfelvételeket hozott nyilvánosságra. Ez a csoport – aminek tagjai ismeretlenek – legutóbb néhány napja hallatott magáról, amikor olyan állítólagos dokumentumok másolatait közölte, amik azt bizonyíthatják, hogy a támogatást folyósító bank tudta, ki a Gólyafarm valódi tulajdonosa.

Babiš hétfőn megismételte, hogy soha nem volt a Gólyafarm tulajdonosa. A HSBC bank a dokumentumok eredetiségét nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni.

Az ANO a szűk két hét múlva esedékes választások nagy esélyese. Kormányfőjelöltje, a mozgalom elnöke, Andrej Babiš 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), és neve felbukkant az egykori állambiztonsági szolgálattal együttműködők listáján is. Fedőneve állítólag Šuman volt. A vállalkozó ezt tagadja, sőt jó hírnevének tisztázására Pozsonyban pert is indított, amit meg is nyert. A vádló, a szlovák Nemzeti Emlékezet Hivatala azonban fellebbezett, a másodfokú döntés kihirdetését október 12-re jelezte a pozsonyi bíróság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.