Nagyvilág

Az uniós biztos is a szexuális zaklatás áldozata

Vera Jourová minden nőt arra biztatott, hogy ne tartsák magukban és ne szégyelljék a velük történteket.

Vera Jourová, a nemi egyenlőségért felelős uniós biztos egy szerda reggeli brüsszeli rendezvényen arról beszélt, hogy maga is a szexuális erőszak áldozata, és arra szólította fel a nőket, hogy csatlakozzanak a #MeToo mozgalomhoz azzal, hogy beszámolnak a velük történt visszaélésekről.

A biztos azt mondta, attól tart, hogy Harvey Weinstein botránya, és az azóta nyilvánosságra került szexuális zaklatásos esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Elmondta: a legtöbb nő nem tesz feljelentést ilyen esetekben, mert bűntudatuk van, és azt gondolják, megérdemelték, ami velük történt.

Jourová hozzátette: ez egy nagyon furcsa érzés, ő maga is áldozata volt az erőszaknak. A hallgatósághoz fordulva azt mondta, biztos abban, hogy köztük is vannak áldozatok. Mindenkit arra biztatott, hogy ne tartsák magukban, ne szégyelljék, és találják meg a segítő kezet.

Kifejtette, hogy a zaklatás és erőszak elleni törvényeket szigorúbban be kellene tartatni, de csak a gondolkodásmód megváltoztatásával és széles körű párbeszéddel lehetne véget vetni a zaklatás kultúrájának. Szerinte most is európai férfiak milliói gondolják, hogy elfogadható viselkedésnek minősül egy nő megütése. Az európai nők mintegy fele tapasztalt fizikai vagy szóbeli, illetve internetes zaklatást, és meg kell változtatni azt a felfogást, ami szerint ez normális.

Jourová üdvözölte, hogy az EU-tagállamok fele csatlakozott a nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni Isztambuli Egyezményhez, és felszólította a többieket, hogy gyorsítsák fel a megállapodás ratifikációját. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik