Belföld

#MeToo – így ússzák meg a magyar szexragadozók

Az MTA kutatója szerint sokszor a rendőrségen beszélik le az áldozatokat arról, hogy feljelentést tegyenek.

A Klubrádiónak Tóth Olga azt mondta, a társadalom érzékenyítésének és az ellátórendszernek is nagy a szerepe abban, hogy egy szexuális erőszak áldozata meg mer-e szólalni, hiszen az elkövető sokszor hatalmi helyzetét használja ki.

A Weinstein-botrány meglepő volt, nagyon sokan szólaltak meg a sztárvilágból.

Az gyakoribb, hogy lassan csordogálnak az információk, ez most bombaként robbant. Az MTA Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa szerint ezeknél a bűncselekményeknél óriási a látencia, nagy részük ki sem derül. A szexuális erőszak és a szexuális zaklatás az áldozatot élete végéig elkíséri, arról nagyon nehéz beszélni.

Az ilyesmit elszenvedők nagyjából fele soha az életben nem beszél erről senkinek, még a hozzá legközelebb állóknak sem.

A szexuális zaklatás nem bűncselekmény

Idehaza. Nagy különbségek vannak a különböző jogrendszerekben. Magyarországon, ha a főnök fogdossa kollégáját, szexuális ajánlatot tesz neki, az Emberi Bánásmód Hatósághoz lehet fordulni. Az áldozatok sokszor nemet mondanak, máskor meg nem, de ilyenkor is meghatározó a kiszolgáltatott helyzetük.

A zaklató hatalmi helyzetével él vissza, ami miatt az áldozatnak nincs nagyon választása. A szociológus szerint férfiak is lehetnek áldozatok, a szégyenérzet, a kiszolgáltatottság ugyanolyan, mint egy nőnél. Tóth Olga szerint fontos, hogy már a gyerekeknél se legyen a társadalom elnéző, ne legyen vicces, amikor serdülőfiúk fogdosnak lányokat.

A zaklatásnál is megjelennek azok a negatív hatások, mint a nemi erőszaknál.

Nem gondolom, hogy minden esetben bíróságra kell kerülni az ilyen ügyeknek, a környezetnek kellene nagyobb visszatartó erőt gyakorolnia, fontos a férfiak elhatárolódása, a kiállás a bántalmazottak mellett.

Az áldozat szégyenli magát, nem szívesen beszél, ezért nagyon fontos, mennyire számíthat segítségre, együttérzésre a rendőrségtől, a társadalomtól, segítő szervezetektől.

Az Üvegtigris producere szerint a szereposztó dívány hatékony
Szemben a mi rendező-centrikus világunkkal. Írta ezt Harvey Weinstein ügye kapcsán, aki történt, ami történt, minőségi és meghatározó filmeket hozott létre.

Beszélni, érzékenyíteni!

A szakember szerint sokszor a rendőrségen beszélik le az áldozatot arról, hogy feljelentést tegyen, mondván, úgysem lehet bizonyítani, pedig a skandináv országokban azért magas a hatóságok által dokumentált erőszakos és zaklatásos ügyek száma, mert már mernek beszélni az áldozatok, a társadalom érzékenyebb.

Lehetséges, hogy egy magyar nő már elengedi a füle mellett az obszcén ajánlatokat

pedig inkább érzékenyíteni kell az embereket, hogy észrevegyék, mi az, ami elfogadhatatlan és ne az áldozatot hibáztassák, ami Magyarországon még gyakori.

Miért ment oda? Miért öltözött kirívóan? Miért ivott? Nem ez a kérdés. Hanem az, hogy miért nem tudnak a férfiak uralkodni a vágyaikon, csak mert meglátnak egy csinos lányt?

Természetesen a nőknek óvatosnak kell lenniük, de ez sem menti az áldozathibáztatást, hiszen a szexuális erőszak nagy részét családtag, ismerős követi el, ami még szörnyűbb az áldozatoknak. A szociológus fontosnak tartja, hogy minél több áldozat megszólaljon, a környezet pedig ne hunyja be a szemét.

Török-Illyés Orsolya is döbbenetes zaklatásáról vall
Az Ernelláék Farkaséknál színésznőjét tizennégy évesen molesztálta egy köztiszteletben álló családi barát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik