Nagyvilág

3 napig élt csak egy újszülött, mert a hit gyógyító erejében bízó szülei nem vitték orvoshoz

Hiába figyelmeztették az amerikai házaspárt, hogy halálos veszély fenyegeti a kicsit, nem kértek segítséget. Csak hívőtársaikat hívták, hogy közös imával támasszák fel halott kislányukat.

Gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával indítottak eljárást egy Michigan államban élő házaspár ellen, amiért nem vitték orvoshoz újszülöttkori sárgaságban szenvedő gyermeküket, aki háromnapos korában emiatt meghalt – jelentette a helyi sajtó. Az anyuka a rendőrség közlése szerint azzal utasította vissza kislánya orvosi kezelését, hogy „isten nem hibázik”.

A 30 éves Rachel Joy Piland még február 6-án, késő este szülte meg gyermekét Lansing városában található otthonában. A szülést egy bábaasszony és asszisztense segítette. Másnap a bába észrevette, hogy a kicsi sárgaságban szenved, és azt tanácsolta az anyukának, hogy vigye orvoshoz a gyereket – mondta el a házaspár előző héten tartott bírósági meghallgatásán egy rendőrnyomozó.

Peter Scaccia elmondása szerint a bába közölte azt is, hogy a gyereket az agykárosodás és a halál fenyegeti, ha nem kapja meg a szükséges orvosi kezeléseket. Az anyuka azonban ennek ellenére sem volt hajlandó orvos vinni az Abigail nevű kislányt. Majd lemondta a bába másnapra esedékes látogatási időpontját.

Február 8-án a csecsemő vért köhögött fel, és nem evett rendesen. Az anyuka erre csak annyit csinált, hogy a kicsit „az ablak közelébe helyezte, egy szál pelenkában és egy hajszárítóval tartotta melegen” – közölte Scaccia.

Másnap reggel már vér szivárgott a kislány orrából, nehezen lélegzett és alig evett. Piland édesanyja ekkor már orvoshoz akarta vinni a kicsit, de „Rachel ezt nem engedte” – mondta el a nyomozó. Aznap 11 órakor már élettelenül találták az újszülöttet.

Ekkor férje még megpróbálkozott egy újraélesztéssel, de azt hamar feladta, és feleségével együtt inkább imádkozni kezdtek érte. Majd arra kérték barátaikat és hívőtársaikat, hogy „menjenek át a házukba, és imádkozzanak Abigail feltámadásáért, de egyszer sem hívták a rendőrséget” – közölte Scaccia.

A hatóságok azután értesültek az újszülött haláláról, hogy Rachel Piland Kaliforniában élő testvére felhívta a lansingi rendőrséget, és elmondta, mi történt. A boncolást végző orvos szakvéleménye szerint a kislány halálát a sárgaság okozta súlyos idegrendszeri károsodás (kernicterus) okozta, és nem halt volna meg, ha megkapja a megfelelő kezeléseket.

A szülők akár 15 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket az ellenük felhozott vádban. Első tárgyalási napjukat október 5-ére írták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik