Tudomány

Egy új tanulmány szerint az ateisták intelligensebbek

24.hu
24.hu

2017. 05. 24. 12:06

Egy új tanulmányban a kutatók negatív korrelációt mutattak ki a vallásosság és az intelligencia közt. A holland és brit szakértők szerint a hit egy ösztönből eredeztethető, a késztetések elutasítása pedig a magasabb intelligenciához köthető.
Korábban a témában:

A kutatók tanulmányukban egy új modellt mutattak be, mellyel az intelligencia és az ösztönök kapcsolatát elemezték.

Az elmélet szerint a vallás is egy evolúciós örökség. Edward Dutton, az Ulster Társadalomkutatási Intézet szakértője szerint ha a hit valóban a fejlődéshez köthető, akkor egy ösztönnek kell lennie. Az intelligencia – a problémák észszerű megoldásának képessége – viszont az intellektuális kíváncsiságot és a nem ösztönszerű megoldásokra való nyitottságot jelenti.

A kutatócsapat vizsgálata Satoshi Kanazawa evolúciós pszichológus korábbi munkájára, a szavanna-elv felvetésére épül. Ezen elmélet lényege, hogy biológiailag nem sokat változtunk a szavannán vándorló őseink kora óta, éppen ezért pszichológiánkat alapvetően az határozza meg, hogy miként látták a világot az első homo sapiensek.

A 63 tanulmány metaanalízisével elvégzett kutatás egyértelmű fordított arányosságot mutatott ki az alanyok vallásossága és intelligenciája közt.

Persze nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Az eredmény csupán annyit jelent, hogy a kísérletben szereplő ateisták átlagosan intelligensebbek voltak a vallásos személyeknél. Léteznek tehát mélyen hívő, és mégis rendkívül intelligens emberek, míg kevésbé dörzsölt vallástalan személyek is.

Dutton holland kollégájával, a Rotterdam Egyetemen tanító  Dimitri Van der Lindennel olyan modellt dolgozott ki, mellyel az ösztön és a stressz kapcsolatát is megvizsgálták. A szakértők azt feltételezik, hogy az intelligencia segítheti az embereket, hogy a stresszes időszakokban késztetéseik fölé emelkedjen.

Ha a vallásosság valóban egy örökölt tulajdonságunk, akkor stressz idején fokozódnia kell, hiszen a nagyobb nyomás következtében az emberek hajlamosabbak ösztöneikre hagyatkozni.

Ez azt is jelenti, hogy az intelligencia lehetőséget ad arra, hogy szünetet tartsunk, átgondoljuk a szituációt és a tetteink lehetséges következményeit

– állapította meg Dutton.

A kutatók úgy vélik, hogy a kevésbé ösztönös emberek jobb problémamegoldók is egyben. Van der Linden szerint ez kifejezetten fontos lehet a fokozatosan változó környezetben. Míg őseinknek több tízezer évvel ezelőtt hasznos volt a késztetéseiket követniük, napjainkban és a jövőben egyre nagyobb problémát jelenthet az ösztönös viselkedés.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.