Nagyvilág

Nagyhatalmak piszkos játszmáiról árulkodnak az Iszlám Állam sivatagban rekedt buszai

A szíriai konfliktusban résztvevő nagyhatalmak mind külön-külön alkukat kötnek az Iszlám Állammal. Ha pedig a tudomásukra jut, hogy a konkurensük nyélbe ütötte a maga üzletét a terrorszervezettel, minden eszközt bevetnek, hogy megakadályozzák annak megvalósulását.

Múlt hétfőn a libanoni és szíriai erők, valamint az Irán által támogatott Hezbollah szabadon útjukra engedett Libanonból több mint 300 dzsihadistát és családjukat, hogy visszatérhessenek még az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erő azonban szétlőtte a buszok előtt az utat, és minden, az Iszlám Állam által küldött fogadóbizottságot.

Az ISIS egyre több városát veszíti el Irakban, és a szíriai területei is megfogyatkozóban vannak, ezért a sivatagban rekedt buszok jó metaforaként szolgálnak az Iszlám Állam terveinek összeomlására.

Alig két hónapja űzték ki őket Moszulból, Irak második legnagyobb városából, és a múlt héten az utolsó irányításuk alatt álló iraki városok közül Tal Afart is elvesztették. Úgy néz ki, nemsokára az Egyesült Államok által támogatott szíriai csapatok a rettegett kalifátus fővárosát, Rakkát is felszabadítják. A buszkaraván megsegítésére pedig hiába küldött harcosokat és üzemanyagot szállító teherautókat az Iszlám Állam, az amerikai légicsapások mindet megsemmisítették.

Az Egyesült Államok által vezetett szíriai és iraki koalíciós erők szóvivője, Ryan Dillon ezredes azt nyilatkozta, hogy a mostani légicsapások 50 ISIS-harcossal végeztek és szétlőttek 20 teherautót, melyek a légkondicionált buszok üzemanyagtartályát töltötték volna újra. „Nem álltunk le a bombázással” – mondta Dillion ezredes múlt pénteken Bagdadban. „Továbbra is folytatjuk a légicsapásokat. Ha ők továbbra is ellátmányt küldenek, és ott akarnak maradni, mi továbbra is lőni fogjuk őket.”
A patthelyzet úgy alakult ki, hogy amikor az Iszlám Állam harcosait a libanoni határnál sarokba szorították, az Iszlám Állam egyezséget ajánlott föl a libanoni csapatoknak és a Hezbollahnak. Azt ígérte, hogy átadja kilenc, még 2014-ben elfogott libanoni katona holttestét, ha 308 harcosa és azok 330 családtagja biztonságban átkelhet a határon és haladhat tovább Szíria felé. A 17 buszból és 11 mentőautóból álló konvojnak kb. 500 km-t kellett volna megtennie, hogy elérje a legközelebbi ISIS-erődöt a kelet-szíriai Deir al-Zour tartományban.
Az amerikaik és az irakiak felháborodtak a hír hallatán. Az Egyesült Államok gépei szétlőtték az utakat és megsemmisítettek egy hidat, ahol a konvoj át tudott volna haladni és keleti irányban meg tudta volna közelíteni a konvojtól akkor már csak 160 km-re lévő ISIS-erődöt. Csak amiatt nem semmisítették meg azonnal az egész konvojt, mert civilek is tartózkodtak a járműveken.

Fotó: AFP

Az Iszlám Állam a libanoni erőkkel kötött egyezsége jól illusztrálja, hogy a több tucat szereplőt és az állandóan változó szövetségeket felvonultató szíriai csatamező milyen összetetté vált az idők során. Azt is jól mutatja azonban, milyen kevés tőkéje maradt az ISIS-nek, amit a csatatéren az ellenségeivel szemben fel tud használni. Bár még mindig rendelkezik területekkel Irakban és Szíriában, és számolni kell az ott tartózkodó csapataival, a véres támadásokkal, amit a kalifátus területén belül és azon kívül mér az emberekre, de már az ISIS-konvoj esetéből is jól látszik, mennyire elszigetelődött és magára maradt a szervezet.

A szíriai hivatalos média nem számolt be az Iszlám Állammal kötött egyezségről és a konvojjal történtekről, valószínűleg, mert a szíriai vezetés szégyellte magát a történtek miatt. Egy – egyébként kormánypárti – tisztviselő is azt nyilatkozta Szíriáról Damaszkuszban, hogy

az ország olyan szennycsatornává változott, mely minden mocskot átenged.

Irán, amely szintén kivette a részét a terrorszervezettel kötött egyezségből, ugyanígy hallgat. A síita ország Irakot kérte fel, hogy biztosítsa a konvoj útját az ISIS-erődig, Bagdad azonban megtagadta a segítségnyújtást. A dzsihadista csoportokat megfigyelő SITE hírszerző csoport szerint az Iszlám Állam hivatalos médiumai sem foglalkoznak a megalázó eseményekkel.

Nem ez volt azonban az első ilyen eset.

Az  ISIS és az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) is alkut kötöttek volna már egymással. „A szíriai kormány elég gyakran csinál ilyeneket” – magyarázza Robert S. Ford, az Egyesül Államok korábbi szíriai nagykövete.

Több lázadó harcost is eljuttattak már ilyen tűzszüneti megállapodások alatt például Idlibbe vagy Deir al-Zourba. Ezekkel csak görgetik maguk előtt a problémát, míg megoldásokat nem találnak arra, hogy később hogyan szállhatnának szembe Idlibbel vagy Deir al-Zourral.

Az ilyen, egymással véres háborút vívó frakciók közti egyezségek nem a felek jóindulatára építenek, hanem arra, hogy ha az alku során betartják a szavukat, várhatóan a következő egyezkedés alkalmával is állni fogják.

Az alku során nagyobb igényeket teljesítő fél pedig várhatóan a jövőben kérhet majd valamit. Jelen esetben az Iszlám Állam volt az, aki kevesebbet tudott felajánlani, csupán holttestekkel alkudozott. Amikor a libanoni hadsereg, a Hezbollah harcosai és a szíriai hadsereg csapatai körülvették őket a libanoni Arsalnál, elkezdtek velük a szabad távozásról egyezkedni, és hogy eljuthatnak-e kelet-szíriai határ mentén fekvő Abu Kamal városába.
Az amerikai légi erőket akkor értesítették, amikor a konvoj már úton volt, a szíriai sivatagban haladt Abu Kamal felé. „Elhatároztuk, hogy megkeressük a buszokat, és meg is találtuk őket” – mondta Stephen J. Townsend altábornagy, a koalíciós erők parancsnoka.

Tehát figyeltük őket, és amikor az ISIS előjött, hogy csatlakozzon hozzájuk, rálőttünk az ISIS-re. Hangsúlyozom, hogy nem támadtunk a konvojra, de lecsaptunk minden egyes ISIS-harcosra és járműre, mely megpróbálta megközelíteni a konvojt, és a továbbiakban is így fogunk tenni.

Még mielőtt az amerikaiak akcióba léptek volna, az ISIS-konvoj tett egy megállót Humaimahban, még az Iszlám Állam fennhatóságán kívül eső területen. A Basar al-Aszad elnök oldalán harcoló, és Irán által támogatott libanoni Hezbollah kísérte őket végig az úton. Iránnak nagy számban tartózkodnak harcosai és kiképzői is Szíriában.

Fotó: AFP/Louai Beshara

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja és szíriai tisztviselők is arról számoltak be, hogy Irán arra utasította a Hezbollaht, hogy szerezze meg Mohsen Hagigi, az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) parancsnokának holttestét az ISIS-től. Hagigi igen közel állt Kasszam Szulejmanihoz, a Gárda al-Kudsz különleges egységének jelenlegi parancsnokához. A Hezbollahhoz múlt szerdán meg is érkezett a holttest, az amerikai gépek ezek után lyuggatták ki az utat az ISIS-konvoj előtt.

Az ezt követő két napban a buszok elindultak visszafelé, nyugati és északi irányba, de meg kellett állniuk, mert Szukna városától nem messze a szíriai hadsereg támadást indított a helyi ISIS-egységek ellen. Pénteken azonban újra megindultak a járművek, és Szuknánál újra pihenőt tartottak. Eközben a 11 vöröskeresztes mentőautó levált a konvojtól. Hezbollah-párti hírügynökségek arról számoltak be, hogy 26 sebesültet szállítottak, akiket Deir al-Zourban láttak el. Dillion ezredes azt nyilatkozta, hogy az amerikai légierő figyelte a mentőautókat, amint megérkeznek, de arról nem tudott, hogy valóban sebesülteket szállítottak-e.

A Szíriai Megfigyelő Központ alapítója, Rami Abdul Rahman, aki kritikusan szemléli a konfliktus összes szereplőjét, azt mondta, hogy a konvojt megállító légicsapások valódi célja nem az volt, hogy megakadályozzák az ISIS-harcosokat, hogy a keleti frontokra áramoljanak, ahol a koalíciós erők igen elfoglaltak. Az USA támadása sokkal inkább tekinthető válaszreakciónak a korábbi orosz lépésekre, amikor is az oroszok akadályoztak meg egy, a koalíciós erők és az Iszlám Állam között kötött alku lebonyolítását.
Amikor ugyanis a koalíciós erők két hónappal ezelőtt  megkezdték Rakka ostromát, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) hasonló alkut kötöttek az Iszlám Állammal, és megengedték nekik, hogy a harcosaik elhagyják a várost és elmehessenek Deir al-Zourba. Erre Oroszország azt mondta, hogy minden járművet célba fog venni, ami elhagyja Rakkát.

„A nemzetközi koalíció és az SDF emiatt harcol már közel három hónapja az ISIS-szel, és ez vezetett több száz SDF-katona és több mint 800 civil halálához, valamint a város teljes pusztulásához az állandó légicsapások miatt. Akkor Oroszország akadályozta az egyezségben foglaltak végrehajtását, most az Egyesült Államok akadályozza a Hezbollah és az ISIS alkuját” – magyarázta Rahman.

(via New York Times)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik