Nagyvilág

Machetékkel és fegyverekkel fosztogatnak az Irma hurrikán pusztítása után

Hollandia további katonákat és rendőröket küld a Karib-tengeren található Szent Márton-szigetre, az Irma hurrikán pusztítása után ugyanis a hírek szerint machetékkel és fegyverekkel fosztogatnak a bűnözők az utcákon – írja a BBC.

Itt is rendkívüli károkat okozott a trópusi vihar: a brutális erejű széllel érkező Irma leszakította több ház tetejét, villanyoszlopokat csavart és hajókat aprított össze.

A Franciaország és Hollandia között 1648 óta megosztott sziget nyolcvanezer lakosának zöme kívétel nélkül elveszítette otthonát.

A francia kormány tájékoztatása szerint a szigeten álló házak kétharmada lakhatatlanná vált, de áram, ivóvíz és üzemanyag sem elérhető a szigeten.

Annick Girardin, Franciaország tengerentúli területeiért felelős minisztere a saját szemeivel látta, hogyan fosztogatnak az emberek a szigeten, ezért mihamarabb helyre kell állítaniuk a közbiztonságot.

A Szent Márton-sziget egyébként eddig a világ legkülönlegesebb repülőteréről volt ismert.

A Karib-térségben legkevesebb 17 ember halálát okozta idáig az Irma. A hurrikánt pénteken visszafokozták ötösről négyes erősségűre, ugyanakkor az amerikai tisztviselők figyelmeztették Florida lakosságát, hogy a meteorológiai fenevad továbbra is nagyon veszélyes.

Az Irma hurrikán most Kuba és a Bahama-szigetek irányába tart. Floridában több mint ötszázezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

(kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik