Tudomány

Puerto Ricón is halottakat hagyott hátra Irma

Már 10 halottja van minden idők második legerősebb atlanti hurrikánjának. Újabb szigetek pusztultak el, de Puerto Rico aránylag megúszta.

Puerto Rico ugyan megúszta a legrosszabbat, de a bő 3 milliós lakosságú sziget (az USA társult állama) azért iszonyatos mennyiségű esőt, erős szelet és vihardagályt kapott. Sajnos áldozatok nélkül a szigetország sem úszta meg minden idők második legerősebb atlanti ciklonát:

Ricardo Rosselló kormányzó bejelentette, hogy Irma három halálesetért felelős. Egy nő áramütésbe halt bele, egyet egy ledőlő fal sújtott halálra, egy autóbaleset miatt vesztette életét – idézi őt a BBC News.

Puerto Rico fővárosát, San Juant 9 méteres hullámok lepték el az óceán felől. Rosselló hozzátette még, több mint 6000 helyi van most is az óvóhelyeken. A BBC csapata nem talált a fővárosban olyan súlyos károkat, mint a kisebb karibi szigeteken.

A vihar szerdán először a francia külbirtokokat, Saint-Martint és Saint-Barthélemyt, a brit Anguillát és a hollandi Sint Maartent sújtotta. A franciák szerint Saint-Martinen négy halottat, valamint 50 sérültet követelt a ciklon, Sint Maartenen egy halottról és több sérültről tudni.

A két szigetből álló ország Antigua és Barbudán az utóbbi szigetet sújtotta a leginkább Irma, még a miniszterelnök is közölte, hogy nem igazán lakható a totálisan elpusztult földdarab. Sint Maarten híres reptere még mindig használhatatlan, de vannak képek arról is, hogy Anguilla repterén mekkora károkat okozott a vihar.

Közzétette: ABS Television/Radio – 2017. szeptember 7.

Az Irma ezután a Virgin-szigeteket és Puerto Ricót vette célba, de a legerősebb szelek és a hurrikán szeme ezektől valamelyest északra haladt el. Így fog járni a közeljövőben a Dominikai Köztársaság és Haiti is, míg a brit Turks- és Caicos-szigeteket és a Bahama-szigeteket telibe találja a szupervihar. A virgin-szigeteki Tortolán is óriási a pusztítás:

A Déli-Caicos szigeten már most teljes az áramszünet, a britek pedig készülnek külbirtokaik megmentésére (bár sok kritika is érte őket, főleg az elpusztult Anguillán). A Mounts Bay a térségben van, a hadihajó hamarosan leszállít katonai mérnököket és haditengerészeket, akik segíteni fogják a kutatást, mentést, újjáépítést.

Közben Florida is készül, már az elmúlt napokban is kiürültek a boltok polcai, de a pánik csak fokozódik. Irma szombaton érhet partot, az egyik szövetségi ügynökség vezetője szerint nagy pusztulás vár az államra. Szerinte az emberek még sohasem láttak ekkora vihart itt. Közben Georgia kormányzója elrendelte az atlanti partvidék evakuálását, amiben a 150 ezres Savannah városa is benne van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik