Nagyvilág

Mike Pence: Oroszország destabilizálni akarta a Balkánt

Orosz ügynökök még a montenegrói miniszterelnököt is meg akarták ölni, hogy megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását – mondta az amerikai alelnök Podgoricában.

Oroszország destabilizálni akarta a nyugat-balkáni térséget – mondta az amerikai alelnök Montenegróban. Mike Pence a nyugat-balkáni országok vezetőinek podgoricai csúcstalálkozóján kijelentette: Oroszország megpróbálta elválasztani a balkáni országokat egymástól és Európa többi részétől. Azzal is megvádolta az oroszokat, hogy erőszakkal akarnak új határokat rajzolni a világ térképén.

Pence szerint mindez tavaly októberben vált egyértelművé, amikor orosz ügynökök megpróbálták aláásni a montenegrói parlamenti választást, és még a miniszterelnököt is meg akarták ölni, hogy megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását.

Az alelnök kijelentette: azért utazott a Nyugat-Balkánra, hogy jelezze az Egyesült Államok elkötelezettségét a térség országai iránt. Pence találkozott Dusko Markovic montenegrói, Zoran Zaev macedón, Ana Brnabic szerb, Andrej Plenkovic horvát, Edi Rama albán és Denis Zvizdic boszniai miniszterelnökkel, valamint Hashim Thaci koszovói államfővel, akiket biztosított arról, hogy Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok mindannyiuk támogatását folytatni fogja.

Pence szerint a háborús múlttal terhelt Balkánon most jött el az ideje, hogy végleg lezárják a vitás kérdéseket, megragadják a kínálkozó alkalmat és a legtöbbet hozzák ki belőle. Azt mondta, a Nyugat-Balkánnak önmagának kell döntenie jövőjéről.

A montenegrói kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján az amerikai elnök azt is mondta: a Nyugat-Balkán jövője Nyugaton van. Közölte, hogy Amerika erősíteni kívánja a kapcsolatot saját hadserege és a balkáni országok hadereje között. A térség országai közül Albánia, Horvátország és Montenegró tagja a NATO-nak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik