Nagyvilág

Öngyilkosságba kergette a barátját egy kamaszlány

Megkezdődött az Egyesült Államokban annak a húszéves nőnek a pere, akit emberöléssel vádoltak meg, mert három évvel ezelőtt öngyilkosságba kergette akkori barátját. Az ügyészség szerint, Michelle Carter nem csak bátorította az akkor 18 éves Conrad Royt, hogy vessen véget az életének, de minden erejével ebbe az irányba taszigálta a fiút. Mindezt azért tette, hogy eljátszhassa a gyászoló barátnőt, így kivívva ismerősei szimpátiáját és szeretetét.

Conrad Royt 2014. július 13-án találták holtan az autójában, egy bevásárlóközpont parkolójában, a massachusettsi Fairhavensben. A fiúval szénmonoxid-mérgezés végzett, beindított egy benzines generátort az utastérben.

„Meg kell tenned Conrad, mindent előkészítettél és felkészültél. Csak annyit kell tenned, hogy beindítod a generátort, és végre boldog leszel, szabad” – írta neki egy nappal korábban a barátnője. A következő üzenet így szólt:

„A mennyországban végre boldog leszel, nem lesz több fájdalom. Rendben van, hogy félsz egy kicsit, ez teljesen normális. Elvégre a halálra készülsz.”

Conrad Roy hezitált, nehezére esett elszánnia magát a végzetes lépésre, de a barátnője nem hagyta annyiban.

„Azt hittem, ezt akarod. Itt az idő, felkészültél. Csináld csak, kicsim. Nem tolhatod el többé magadtól. Nincs mire várni” – írta a lány.

A fiú az utolsó utáni pillanatban még meggondolta magát, kiszállt a kipufogógázzal elárasztott autóból. Michelle Carter erre már agresszívebben reagált:

„Gyerünk, szállj vissza abba a kib***tt kocsiba!”

Conrad halála után Michelle Carter felvette a megtört szívű barátnő szerepét, amit tökéletesen alakított. Gyászolt, adományokat gyűjtött a mentális problémákkal küzdők megsegítésére, jótékonysági sporteseményt szervezett. Conrad anyjának pedig ilyen üzeneteket írt:

„Szerettem őt Lynn, tudom, hogy még nagyon fiatal vagyok, de érzem, hogy velem lesz egész hátralévő életemben.”

A tárgyaláson Lynn Roy elmondta, hogy a fia egy kicsit valóban depressziósnak tűnt, de soha, senki sem gondolta, hogy öngyilkosságot forgat fejében. Felidézte, hogy Conrad életének utolsó napján a család épp a tengerparton nyaralt, a fiú fagyizni vitte a húgait, és elviccelődött velük a fürdőruháikon. Anyjával az ösztöndíjról beszélt, amit nem sokkal korábban nyert el. Egyáltalán nem látszott rajta, hogy egy egészen másfajta jövőt forgat a fejében.

Az ügyészek a tárgyalóteremben kivetítették Carter üzeneteit, amiken keresztül azt próbálták bizonyítani, hogy a lány milyen tudatosan készítette fel barátját az öngyilkosságra. Lassanként győzte meg a fiút, hogy valóban ez az egyetlen választása, segített neki a megfelelő módszer kiválasztásában, a tervezésben, miközben elhitette vele, hogy a családja meg fogja érteni a döntését.

A lányt védő Joseph Coltado az első körben a szólásszabadságra hivatkozva szerette volna elérni, hogy ejtsék a Carter ellen felhozott vádat, de a bíróság úgy vélte, az öngyilkosság bátorítását nem védi az alkotmány.

Az ügyvéd ezután arra hivatkozott, hogy Conrad Roy régebb óta tervezte az öngyilkosságot, elsősorban családi problémák miatt. Felhozta, hogy védence korábban többször lebeszélte barátját a végzetes lépésről.

„Minden együttérzésem a családé, de ez a fiatalember hosszú hónapokig tervezgette a saját halálát. Conrad Roy ötlete volt, hogy megöli magát, nem Michelle Carteré. Öngyilkosság történt, ami tragikus és szomorú, de nem gyilkosság” – mondta.

Sok más amerikai állammal ellentétben, Massachusettsben nincs törvény az öngyilkosság bátorítása ellen. Az ügyben az lesz a döntő, hogy a bíróság szerint egyértelműen Michelle Carter tettei vezettek-e Conrad Roy halálához. Ha elítélik, a lány akár húsz éves börtönbüntetést is kaphat.

(Borítóképünkön Michelle Carter és Conrad Roy, Fotó: Facebook)

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

(BBC, The New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik