Nagyvilág

Peking támogatja Hongkong első női kormányzóját

A Peking által is támogatott Carrie Lamot választották Hongkong kormányzójává vasárnap – jelentette a helyi média.

A híradások szerint a szavazatok számlálása még nem ért véget, de Carrie Lam már összegyűjtötte a közel 1200 fős választási kollégium több mint hatszáz tagjának voksát, így nem lesz szükség második fordulóra. Lam lesz a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központjának számító város első női kormányzója.

A választást fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották Kína különleges közigazgatási övezetének számító Hongkongban. Öt évre választották meg a végrehajtó hatalom vezetőjét.

A titkos szavazást a hongkongi kiállítási- és konferenciaközpontban tartották. A választási kollégium ismert politikusokból, üzletemberekből, tudósokból, vallási és társadalmi vezetőkből állt. A szavazás idején az épületet körülzárta a rendőrség, a környékbeli utcákat ugyancsak lezárták, tartva attól, hogy demonstrálók érkeznek a helyszínre, hogy követeljék az általános választójog bevezetését, tiltakozva Peking beavatkozása ellen Hongkong “belügyeibe”. Megerősítették a biztonságot a pekingi központi hatalmat képviselő állami intézményeknél is, de a voksolás idején nyugalom volt a város utcáin.

Az 59 éves Carrie Lamot abszolút esélyesnek tartották, ő volt a hivatalban lévő adminisztráció “második embere”. Legfőbb riválisa John Tsang volt pénzügyminiszter volt.

Hongkong hivatalban lévő kormányzója, Leung Csung-jing tavaly decemberben jelentette be, hogy nem kívánja meghosszabbítani mandátumát. Családi és személyes okokra hivatkozott, de elemzők rámutattak arra, hogy Leung nem volt túl népszerű Hongkongban.

A hétmillió lakosú, különleges kínai közigazgatási státust élvező városállam az “egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking az utóbbi években “rövidebbre fogta a gyeplőt”, és többször megpróbálta növelni befolyását. A három évvel ezelőtt komoly, “esernyős forradalomnak” elnevezett tiltakozási hullám kezdődött ez ellen, a demokráciapárti tüntetők hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit. A tavalyelőtti szeptemberi parlamenti választásokon több autonómiapárti képviselő is bekerült a hongkongi törvényhozásba, ami arra utalt, hogy az elégedetlenséget nem sikerült orvosolni, csupán a szőnyeg alá söpörni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik