Nagyvilág

Undorító történelemhamisításnak nevezték Erdogan szavait

A holland miniszterelnök szerint mindennek az alja, hogy a török államfő a srebrenicai mészárlással példálózik.

A történelem undorító meghamisításának nevezte a holland miniszterelnök, hogy a Hollandia és Törökország közötti vitában a török államfő a srebrenicai vérengzéssel érvelt.

Recep Tayyip Erdogan kedden arról beszélt, hogy a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai vitát nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni, „állami terrorizmusnak” nevezte, hogy Hollandia megakadályozta, hogy török miniszterek kampányoljanak a területén, és felemlegette, hogy 1995-ben, a kelet-boszniai Srebrenicában nem sikerült a holland békefenntartóknak megakadályozni a népirtást.

Mark Rutte erre reagálva azt mondta: Erdogan továbbra is feszültséget szít, de országa nem alacsonyodik le erre a szintre.

A Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború idején az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim bosnyák lakossága itt keresett menedéket. Ennek ellenére a boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak.

Srebrenica elfoglalását követően a szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik