Nagyvilág

Erdogan “állami terrorizmusnak” nevezte a holland fellépést

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden kijelentette, hogy nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai vitát, és arra figyelmeztetett, hogy Ankara további büntetőintézkedésekhez folyamodhat.

Erdogan “állami terrorizmusnak” nevezte a holland fellépést. Egyúttal úgy vélekedett, hogy az a legjobb válasz az “ellenségeknek”, ha a választók igennel szavaznak az elnöki rendszer bevezetéséről április végén tartandó törökországi népszavazáson.

A török kormány hétfőn úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot amiatt, hogy szombaton nem engedtek be az országba két török minisztert, akik egy rotterdami kampányrendezvényen vettek volna részt.

Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.A török elnök egy ankarai rendezvényen mondott beszédében Angela Merkel német kancellárt azzal vádolta meg, hogy ugyanúgy támadásokat intéz Törökország ellen, ahogy a holland rendőrség a hét végén vízágyúkkal és rendőrkutyákkal oszlatta fel a török tiltakozókat a rotterdami konzulátus előtt.

Erdogan úgy fogalmazott, hogy Merkel “nem különbözik Hollandiától”, és arra biztatta a Németországban élő török származású bevándorlókat, hogy ne szavazzanak “a kormányra és a rasszistákra” a közelgő választásokon.

A szombati rotterdami rendezvényen a török miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoltak volna a hollandiai török közösség tagjai előtt.

Annak ellenére, hogy a török választási törvény egyértelműen úgy fogalmaz, hogy “külföldön és külföldi képviseleten választási propaganda nem végezhető”. A népszavazást április 16-án tartják Törökországban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik