Nagyvilág

Trump megint fejjel ment a falnak

Sokat puhítottak a muszlim országokból való beutazást tiltó rendeleten, de így is perek özönével néznek szembe Trumpék.

Donald Trump nem adja fel a muszlimellenes rendeletet, az első kudarca után megint próbálkozott egyet, de megint falnak mehet. Ugyanis több amerikai tagállam bírósághoz akar fordulni emiatt. Jelenleg Hawaii, Oregon, New York és Washington államok döntöttek úgy, hogy nekimennek a hat muszlim államot érintő döntésnek.

Bob Ferguson washingtoni ügyész közölte, miután bíróság mondta ki Trump előző beutazási tilalmáról is, hogy nem törvényellenes, ugyanezt megteheti ismét. Szerinte annak ellenére így cselekedhetnek, hogy kevesebb egyént érint az új rendelet. Nem sokkal később Eric Schneiderman New York-i ügyész is közölte, csatlakozik Washington államhoz.

Trump ún. muslim banjét hétfőn írta alá, az jövő hét csütörtökön fog hatályba lépni. De már két tucat pert indítottak ellene. Pedig a mostani tiltás engedékenyebb, ez nem fog akkora káoszt okozni a reptereken. Nem vonatkozik ugyanis a legális vízummal rendelkezőkre, lakosokra, kettős állampolgárokra, illetve az üzleti vagy diplomáciai ügyek intézőire sem.

A tiltás amúgy 90 napra szól, és Iránt, Líbiát, Szíriát, Szomáliát, Szudánt és Jement érinti, de Irakot pl. nem. A szír menekülteket be sem engedik, ahogy más menedékkérőket sem 120 napig.

(Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik