Nagyvilág

Trump már hétfőn újra nekifut a botrányos rendeletnek

Megint korlátozzák a muszlim országok polgárainak beutazását, de az előző, felfüggesztett jogszabályon enyhítettek.

Újra nekifut Donald Trump annak, hogy megakadályozza a muszlim többségű országok polgárainak bejutását az Egyesült Államokba. A korábbi, bírósági úton hatályon kívül helyezett alkotmányellenes rendelet helyett az elnök már hétfőn új jogszabályt hirdet ki – erősítette meg tanácsadója, Kellyanne Conway.

Az eredeti rendelkezés ideiglenesen felfüggesztette a beutazást Iránból, Irakból, Szomáliából, Szudánból, Jemenből, Szíriából és Líbiából, illetve leállította a menedékkérők befogadását – a szíriaiak esetében határozatlan időre, mások esetében 120 napra.

Az új tervezetből kikerült Irak, aminek oka az lehet, hogy az amerikai hadügy és külügy elismeri az ország kiemelt szerepét az Iszlám Állam elleni harcban. A másik hat ország lakóival szemben a vízumkérelmek elbírálását függesztik fel kilencven napra, meglévő vízummal ez idő alatt is be lehet utazni.

A változások között van még, hogy a szíriai menedékkérelmek elbírálását nem határozatlan időre, hanem a többi menedékkérelemhez hasonlóan 120 napra függesztenék fel. (The Guardian, BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik