Nagyvilág

Leukémiás munkás perelné szét Fukusima működtetőjét

fukusima (Array)
fukusima (Array)
A férfi a katasztrófa sújtotta atomerőműben hegesztett és kapott veszélyes sugárdózist. Mérföldkő lehet a pere.

Egy hegesztő beperelte a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco nevű céget, mert leukémiás lett azalatt, amíg a katasztrófát szenvedett erőműben dolgozott – írja a BBC News. Egy japán bíróság megkezdte az ügyben a meghallgatásokat a 42 éves férfi ügyében.

Ő az első olyan ember, akinek a munkaügyi hatóságok elfogadták, hogy valóban a katasztrófa miatt lett beteg. Amúgy egy alvállalkozónak dolgozott a fukuokai férfi, aki hat hónapot töltött a genkai és a fukusimai 2-es számú erőműben, mielőtt a Fukusima 1-be került. Itt az állványzatot építette a 4-es reaktornál.

A kumulatív sugárzásnak kitettsége 19,78 millisievert volt, ami alacsonyabb a japán határértéknél.

Japánban jelenleg a Fukusimában dolgozó munkások 100 millisievert dózist kaphatnak öt év alatt. És itt kezdődik a gond, ugyanis ha valaki ötödennyi idő alatt kap 100 millisievert sugárzást, attól már rákos lehet. Ennek ellenére még 2015-ben úgy döntött az egészségügyi minisztérium, hogy a férfi jogosult a kompenzációra. Ráadásul a minisztérium szerint se volt egyértelmű a kapcsolat a sugárzás és a betegség között.

A férfi nem csak a Tepcót, hanem a Kepcót is perli, ez utóbbi a genkai erőmű üzemeltetője. 59 millió jent (150,1 millió forintot) követel a cégektől. A Kyodo hírügynökségnek azt mondta, Fukusimában azért vállalt munkát, mert segíteni akart a katasztrófa után, de feláldozhatóként kezelték őt. Ezért szeretné, ha szembesülne a Tepco a felelősségével. A két atomcég arra kérte a bíróság, hogy utasítsa el a feljelentést.

2011 márciusában erős földrengés majd cunami sújtotta Japán partjait. A tízezrek halálával járó kataklizma tönkretette a fukusimai erőmű védműveit is, aminek a Csernobil utáni második legsúlyosabb atomkatasztrófa lett a vége. Azóta munkások tízezrei dolgoztak Fukusimában a kárelhárításon, ami a kormány szerint 21,5 billió jenbe (53 billió 644 milliárd forintba) kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik