Nagyvilág

Egyméteres szökőárhullám követte a keddi japán földrengést

A fukusimai atomerőmű egyik reaktorának hűtése is leállt egy időre, de katasztrófa most szerencsére nem történt.

Mint korábban megírtuk, helyi idő szerint kedden kora reggel földrengés rázta meg Japánt. A Fukusima és Mijagi prefektúrákat sújtó 7,4-es erejű rengést egyméteres szökőárhullám követte, kisebb sérülésekről és károkról érkeztek jelentések. A rengést követően az embereket háromméteres szökőárra figyelmeztették, és mindenkit felszólítottak, hogy menjen magasabb helyre.

2011-ben ugyanezt a térséget sújtotta minden idők egyik legerősebb földrengése és az utána következő szökőár, akkor több mint 18 ezren haltak meg. Akkor atomkatasztrófa is történt, a fukusimai atomerőmű fűtőelemei leolvadtak, a környezeti károk felszámolása öt év elteltével is zajlik.

A japán meteorológiai intézet tájékoztatása szerint a mostani földrengés a 2011-es 8,9-es erejű földmozgás utórengése volt.

A mostani rengés következtében a fukusimai atomerőművet nem érte közvetlen károsodás, ugyanakkor egy időre leállt a harmadik reaktor hűtőrendszere. Az üzemeltető tájékoztatása szerint ez kismértékű hőmérsékletemelkedést okozott, ami a biztonsági határon belül maradt, később pedig sikerült újraindítani a rendszert. A 2011-es katasztrófa óta a fukusimai erőmű nem termel áramot, de az ott tárolt fűtőanyag hűtése továbbra is szükséges.

A földrengést a 160 kilométerre lévő fővárosban, Tokióban is érezték, az épületek legalább fél percen át rázkódtak. Tízezrek menekültek az utcára. A Nissan fukusimai motorgyárában egy időre leállították a munkát.

Az éjszaka folyamán öt kisebb sérülésről számoltak be, az egyik sérült egy nő, akire szekrény dőlt a Fukusima prefektúrában lévő Jabukiban.

Ugyancsak kedden, ottani idő szerint már kora délután kisebb, 5,6-os erejű földrengés volt Új-Zélandon is. Sérülésekről és komoly károkról nem érkezett jelentés. (BBC, The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik