Nagyvilág
An aerial photo shows the crippled Fukushima No. 2 nuclear power plant in Fukushima Prefecture on Nov. 22, 2016. One of the cooling systems for spent nuclear fuel(2nd from R) had stopped after the strong earthquake with preliminary magnitude 7.4 hit the coast of Fukushima Prefecture, in early morning , it  resumed an operation an hour and half later.
( The Yomiuri Shimbun )

Egyméteres szökőárhullám követte a keddi japán földrengést

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 22. 06:31

A fukusimai atomerőmű egyik reaktorának hűtése is leállt egy időre, de katasztrófa most szerencsére nem történt.
Korábban a témában:

Mint korábban megírtuk, helyi idő szerint kedden kora reggel földrengés rázta meg Japánt. A Fukusima és Mijagi prefektúrákat sújtó 7,4-es erejű rengést egyméteres szökőárhullám követte, kisebb sérülésekről és károkról érkeztek jelentések. A rengést követően az embereket háromméteres szökőárra figyelmeztették, és mindenkit felszólítottak, hogy menjen magasabb helyre.

2011-ben ugyanezt a térséget sújtotta minden idők egyik legerősebb földrengése és az utána következő szökőár, akkor több mint 18 ezren haltak meg. Akkor atomkatasztrófa is történt, a fukusimai atomerőmű fűtőelemei leolvadtak, a környezeti károk felszámolása öt év elteltével is zajlik.

A japán meteorológiai intézet tájékoztatása szerint a mostani földrengés a 2011-es 8,9-es erejű földmozgás utórengése volt.

A mostani rengés következtében a fukusimai atomerőművet nem érte közvetlen károsodás, ugyanakkor egy időre leállt a harmadik reaktor hűtőrendszere. Az üzemeltető tájékoztatása szerint ez kismértékű hőmérsékletemelkedést okozott, ami a biztonsági határon belül maradt, később pedig sikerült újraindítani a rendszert. A 2011-es katasztrófa óta a fukusimai erőmű nem termel áramot, de az ott tárolt fűtőanyag hűtése továbbra is szükséges.

A földrengést a 160 kilométerre lévő fővárosban, Tokióban is érezték, az épületek legalább fél percen át rázkódtak. Tízezrek menekültek az utcára. A Nissan fukusimai motorgyárában egy időre leállították a munkát.

Az éjszaka folyamán öt kisebb sérülésről számoltak be, az egyik sérült egy nő, akire szekrény dőlt a Fukusima prefektúrában lévő Jabukiban.

Ugyancsak kedden, ottani idő szerint már kora délután kisebb, 5,6-os erejű földrengés volt Új-Zélandon is. Sérülésekről és komoly károkról nem érkezett jelentés. (BBC, The Guardian)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.