Külföld

Az okos feleség pokollá tudja tenni a férj és a második feleség életét

Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor

újságíró, haditudósító, író. 2017. 01. 22. 11:58

Korábban a témában:

– Na, szóval, a férfi bemegy a konyhába az asszonyhoz, megmondani, hogy megint megnősült

– meséli Fahíd al Sámri kádi( Saría bíró). Az esti imádság után vagyunk, datolyát és kesudiót eszegetünk a lakásban, várjuk, hogy felforrjon a víz a kávéhoz.

– És?

– Okos ember, többször végiggondolta, hogy mit mondjon.

– És mit mondott?

– Azt kérdezte az asszonytól, hogy szereti-e a legidősebb gyerekét.

– Mit felelt az asszony?

– Azt, hogy persze, hogy szereti. Akkor a férfi azt kérdezte, hogy szereti-e a középső gyerekét.

– Erre is azt felelte, hogy szereti. Ekkor a férfi megkérdezte, hogy szereti-e a legkisebb gyerekét. Nyilván sejtitek, erre mit felelt. Hogy őt is nagyon szereti. A férfi ekkor megkérdezte: jobban szereted-e egyiket a másiknál? Az asszony persze nemet mondott. Azt felelte, mindet egyformán szereti. Ekkor a férfi azt mondta: na látod, ugyanúgy leszek veled és a második feleségemmel.

– És mi történt ezután?

– kérdezzük tűkön ülve. Mindenki árgus szemekkel lesi a jó választ.

Az nem olyan, felelte az asszony, és a kezében lévő konyhakéssel jól megvágta a férjét.

– fejezi be a mesélést a sejk. Mindannyian nevetünk.

Ezt a fajta párbeszédet jó tíz éve hallgatom a Közel-Keleten. A férfiaknál – a közös kávézás/teázás után – a legforróbb téma a második feleség megszerzése. Nincs arab férfi, aki ne fantáziálna erről.

A valóságban azonban – az elmúlt évtizedben, mióta a Közel-Kelettel foglalkozom – összesen egyszer találkoztam többnejű arabbal.

Egy analfabéta kairói taxisofőr volt egy lerobbant Ladával, a külvárosi szegénynegyedben élt. A középosztálybeliek többnyire egynejűek, bár mindenhol előfordul tervként a jövőre nézve, hogy beújítanak egy második, harmadik vagy negyedik feleséget.

Az iszlámban a többnejűség ugyanis szunna, vagyis hagyomány. Mohamed prófétának több felesége is volt, a Kegyes Korán is írja az An-Nisza szúrában, hogy egy férfinak lehet négy felesége. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a vallás roppantul megengedő lenne a férfiak igényeit tekintve, jobb, ha sietve hozzátesszük, hogy a Kegyes Korán is csak akkor engedi meg a többnejűséget, ha garantálni tudja a férj, hogy egyenlően bánik az asszonyokkal (gazdasági, szexuális és érzelmi értelemben). Ellenkező esetben kifejezetten tiltja a többnejűséget.

Fotó: JS

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ugyanannyi időt kell minden feleséggel tölteni, ugyanannyi pénzzel és eszközökkel támogatni.

Olyan sincs, hogy összeeresztjük őket egy mézes édeshármasba. Ez ugyanis halálos bűn a vallás szerint. A többnejűséget az iszlámban úgy kell elképzelni, hogy a feleségek külön házban laknak, a férj pedig egyenlően osztja be az idejét közöttük.

Mindig a második a legnehezebb

Ha fenn is állnak a körülmények ahhoz, hogy egyenlő feltételeket tudjunk biztosítani a feleségeknek, tehát vallásilag semmi akadálya nem lenne annak, hogy egy második, harmadik, negyedik nőt is feleségül vegyünk, akkor szól közbe az emberi természet

– meséli a kádi.

Már a próféta idejéből származó feljegyezésekből is kiderül, hogy a próféta feleségei sem kifejezetten szívlelték egymást, féltékenyek voltak, ami különböző trükkökben nyilvánult meg. Például szóvá tették, ha a próféta az egyik feleségénél mézet evett. No, nem direktben, hanem összebeszélt a többi feleség, hogy rossz szagot éreznek a próféta körül, amíg a próféta rám nem jött, hogy ezt a „rossz szagot” azért érzik, mert kivételezett az egyik feleségével. Ez Mohamed próféta volt, az az ember, akinek a vallás szerint Gábriel arkangyal diktálta le Isten szavát, a Koránt.

Napjaink Ahmedjének, aki tegyük fel a példa kedvéért, könyvelőként dolgozik, ennél sokkal nehezebb dolga van.

Ha el is vesz egy második feleséget, mert meg tudja teremteni a feltételeket, az okos feleség mindig tudja úgy intézni, hogy pokollá tegye a férj és a második feleség életét

– meséli a kádi.

Hallottam egy férfiről, akinek a felesége dühöngve bár, de elfogadta, hogy a férje feleségül vett egy másik nőt is. Elhatározta, hogy pokollá teszi az életüket. Egyszerűen átküldte a gyerekeket az új feleséghez, arra kérve őket, hogy csináljanak minél nagyobb káoszt a másik háztartásban. Ez olyan remekül sikerült, hogy a férje elvált a második asszonytól, mert nem tudta nevelni a gyerekeit.

Arab feminizmus

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a nőknek nincs beleszólása a férfiak többnejűségébe a Közel-Keleten, érdemes megismerkednünk a szárnyait bontogató arab feminizmussal, ami az elmúlt harminc évben át is rajzolta az arab országok térképét, már ami a többnejűség kérdését illeti.

Az arab feminizmus, ellentétben az európaival, elfogadja a vallást mint a társadalom legfőbb szervezőjét, a híres arab feministák nem is tettek mást, minthogy a saját magyarázatukkal látták el a Korán többnejűségre vonatkozó szúráját.

Érvelésük szerint a szúra nem a nők tárgyiasítását szolgálja, hanem éppen ellenkezőleg: azt biztosítja, hogy a nők ne szenvedjenek hiányt egy alapvetően férfiak dominálta társadalomban, ahol legtöbbször csak a férfiak tudnak munkát vállalni. A leghíresebb, két női iszlám vallástudós, Amina Wadud és Ászmá Bárlász meggyőződése, hogy az iszlám alapvetően a nemek közötti egyenlőséget hangsúlyozza, a kérdéses szúra pedig csak bizonyos feltételek együttállásakor engedi meg a többnejűséget, a vallás egyébként egyáltalán nem támogatja azt.

Egy férfi csak akkor vehet el második nőt is feleségül, ha

  • az első felesége nem tudja szexuálisan kielégíteni, mert tisztesebb és kevésbé megalázó a nő számára, hogy a férfi házasságon kívül esetleg prostituáltakkal akarja kiélni vágyait,
  • az első felesége meddő, nem tudnak utódokat nemzeni,
  • ha anyagilag olyan helyzetben van, hogy gondját tudja viselni egy özvegynek és gyermekeinek a muszlim közösségből.

Wadud és a többi arab feminista azt hangsúlyozza, hogy az iszlám ismeretében a szúra azért született, hogy felszámolja a háremek intézményét, melyeket rabszolganőkkel töltöttek fel – és, hogy az elárvult gyermekek, illetve az özvegyek számára biztonságot nyújtson. Ha azonban egy férfi nem tudja biztosítani az egyenlő bánásmód feltételét, hiába áll fent bármelyik feltétel, a házasság nem tekinthető érvényesnek az iszlámban.

Egy is sok

Az arab feministák érvelése nyitott ajtókon döngetett a muszlim országokban. Törökország elsőként tiltotta be a többnejűséget, de jelenleg gyakorlatilag nincs olyan arab ország, ami törvényekkel ne szabályozná azt.

A legtöbb esetben az első feleségnek mindenféleképpen kell a hozzájárulása a dologhoz, de gyakran a különböző vallásügyi hivatalok beleegyezése is szükséges, amelyek elvileg ellenőrzik, hogy teljesülnek-e az előírt vallási feltételek. Hogy hogyan, arról e sorok írójának elképzelése sincs.

Tunézia például éppen ezért tiltotta be a többnejűséget: az állami álláspont szerint ugyanis

nincs olyan, hogy bárki egyformán tudna szerelemmel szeretni több embert.

Bár a fejletlenebb vidékeken, a nyomornegyedekben még előfordul a többnejűség, ami elsősorban a kilátástalan szegénységgel magyarázható, az arab nagyvárosokban és társadalmakban már egyfajta celebritásnak számít az a férfi, akinek egynél több felesége van. Egyáltalán nem általános.

Apámnak van egy jemeni barátja.

– meséli a kádi kávézás közben.

Fiatalkorukban hatalmas nagy szája volt, hogy ő bizony négynél kevesebb feleséggel nem éri be. Harminc év után találkoztak újra apámmal, apám pedig rákérdezett, hogyan áll a feleségekkel. Egy volt neki, és már ez is sok volt. Egy nőt is nehéz boldoggá tenni, testvérek.

– zárja érvelését.

A többnejűség hagyomány (szunna), és nem kötelező. Jobb a békesség.

Miután végzünk a kávézással, a férfiak hazamennek a feleségeikhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.