Külföld

Erdogan szerint szóba sem jöhet, hogy kivonják a török hadsereget Ciprusról

24.hu
24.hu

2017. 01. 13. 14:48

Korábban a témában:

A török hadsereg kivonása a szigetországból szóba sem jöhet a ciprusi kérdés rendezéséről szóló tárgyalásokon – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban, újságírók kérdéséire válaszolva.

Azt mondta, hogy Törökország örökké ott lesz Cipruson, mert a török hadsereg kivonása csak akkor lehetséges a szigetről, ha Görögország is kivonja csapatait. Erdogan arra figyelmeztette Athént és a Ciprusi Köztársaságot, hogy Törökország mint garantáló hatalom nélkül hiába várnak megoldást Ciprus problémájára. A török elnök emlékeztetett: az egyesítésre vonatkozó korábbi ENSZ-javaslat, az Annan-terv már nem érvényes.

Tovább tárgyalnak

Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci hétfő óta tárgyalt Genfben a ciprusi rendezésről, s csütörtökön ugyanott nemzetközi konferenciát tartottak a sziget biztonságát garantáló hatalmak – Görögország, Törökország és Nagy-Britannia – külügyminisztereinek részvételével, de a tárgyalások január 18-tól ismét szakértői szinten folytatódnak.

Az értekezleten elnöklő António Guterres ENSZ-főtitkár szerint az eredmények biztatók, de gyors megoldásra nem szabad számítani. A külügyminiszterek legközelebb akkor találkoznak, ha a szakértők elkészítették jelentésüket. Azon tanácskozáson a mostani megbeszélésekhez hasonlóan, az ENSZ, a ciprusi török és görög közösségeket képviselő tárgyalók, az Európai Unió küldöttsége, továbbá a görög, a török és a brit külügyminiszterek vesznek majd részt.

Ciprióták

A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és komoly aggodalmat váltott ki a török cipriótákból. A 2004 óta az Európai Unió részét képező Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül más állam nem ismeri el.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.