Nagyvilág

Még több a berlini merénylet sérültje, mint eddig tudtuk

Emelkedett a sérültek hivatalos száma és tizenketten még mindig súlyos állapotban vannak a berlini kamionos ámokfutás sérültjei közül. Közben elfogatóparancsot adtak ki a gyanúsított Anis Amri ellen.

Továbbra is súlyos állapotban van a hétfői berlini merénylet 12 sebesültje. A csütörtökön összesített adatok szerint félszáznál is több embert kellett ellátni a német főváros kórházaiban a terrortámadás miatt.

Az eddigi hivatalos adatok 45 sebesültről szóltak, a berlini kórházak és klinikák adatai szerint azonban 56 embert kellett ellátni.

Harminc sebesültet időközben hazaengedtek, tizennégy embert könnyebb vagy közepes fokú sérülésekkel ápolnak, további tizenkét sebesült súlyos állapotban van. A sebesültek között van olyan is, aki nem közvetlenül a merényletben, hanem a támadás után, segítségnyújtás közben szenvedett sérüléseket.

A halálos áldozatok száma nem változott, a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban elkövetett kamionos támadásban 12 ember vesztette életét, köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje, akit a nyomozás eddigi adatai szerint a tunéziai származású gyanúsított, Anis Amri lőtt le.

Az elgázolt 11 halálos áldozat közül hatan német állampolgárok, és van köztük egy-egy izraeli és olasz állampolgár. Három halálos áldozat állampolgárságáról három nappal a merénylet után még nem adtak tájékoztatást a hatóságok.

Biztos, hogy Amri vezette a halálkamiont

A nyomozás eddigi adatai szerint a hétfői berlini merénylet tunéziai származású gyanúsítottja, Anis Amri vezette a kamion, amivel a tömegbe hajtottak, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene – jelentette be csütörtökön a német legfőbb ügyészség szóvivője.

A kamion vezetőoldali ajtaján és B-oszlopán rögzített ujjlenyomatok, valamint a nyomozás egyéb megállapításai arra utalnak, hogy Amri vezette a járművet – mondta Frauke Köhler. A hatóságok csütörtökön házkutatást tartottak több észak-rajna-vesztfáliai és berlini helyszínen, ahol a gyanúsított korábban megfordulhatott, és egy értesülés alapján Heilbronnban átkutattak egy távolsági buszt, de nem vettek őrizetbe senkit.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik