Nagyvilág

Berlini támadás: hónapok óta tudták a német hatóságok, hogy Amri merényletre készül

A Focus információi szerint a német szövetségi nyomozóiroda észak-rajna-vesztfáliai részlege hónapok óta tudta, hogy a berlini merénylet elkövetésével vádolt, tunéziai Amis Amri támadásra készülhet Németországban. A lap informátora szerint Amri terveiről legalább idén szeptember óta tudtak.

Amri a már bebörtönzött hildesheimi gyűlöletprédikátor, Abu Walaa szűkebb köréhez tartozott, itt állítólag töbször is beszélt terrorizmussal kapcsolatos terveiről, nyáron pedig megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ezt követően, 2016 nyarán veszítették szem elől, mikor Amri már Berlinben tartózkodott, személyes holmiját azonban családtagjainál hagyta hildesheimben.

A The New York Times értesülései szerint Amri a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül legalább egyszer kommunikált az Iszlám Állam nevű terrorcsoporttal, és szerepelt az Egyesült Államok berepülési tiltólistáján. Ők arról írtak, hogy Amrit idén március és szeptember között megfigyelés alatt tartották a német hatóságok, azzal gyanúsították ugyanis, hogy pénzt készül lopni egy gépfegyver beszerzéséhez, hogy aztán később támadást hajtson végre több társával együtt. Információik szerint a férfi pokolgépek készítéséről gyűjtött információkat.

Razziákat tartottak

Ahogyan korábban megírtuk, két menedékkérőt vettek őrizetbe egy dortmundi lakásban csütörtökön kora reggel. A lap szerint az egyik személy marokkói, a másik palesztin származású, az éjszakát egy ismerősüknél tölthették abban a lakásban, amelyben a rendőrség elfogta őket.

Bild értesülései szerint négy embert vettek őrizetbe a rendőrök a dortmundi razzián. A lap úgy tudja, hogy az éjszaka folyamán három berlini lakást kutattak át a német hatóságok a hétfői merénylettel összefüggésben.

Tunéziai hatóságok szerint a merénylettel vádolt Anis Amri 2010-ben, hazájában már ellopott egy teherautót, akkor az ügyet megúszta pénzbüntetéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik