Nagyvilág

A berlini merénylő családja is arra kéri őt, adja fel magát

Amri családját is sokkolta, hogy fiúk esetleg végigvihetett egy tömeggyilkosságot. Arra kérik, adja fel magát, és ha bűnösnek találják, a büntetést bizony meg fogja szerintük érdemelni.

Egy 24 éves tunéziai férfit, Anis Amrit keresik a német hatóságok a hétfő esti berlini kamionos ámokfutásért. A férfi ujjlenyomatát is megtalálták az elrabolt lengyel kamionban, amivel a Breitscheidplatz karácsonyi vásárába hajtott, megölve 12 embert, megsebesítve több mint 50-et.

Most a feltételezett merénylő családja arra kéri Amrit, inkább adja fel magát.

Az Independent arról ír, a család szerint évekkel ezelőtt hagyta el a fiú Tunéziát, és a Facebookon meg telefonon tartotta a kapcsolatot testvéreivel. A hétfői támadás óta azonban nem jelentkezett. Anis Amri a 2011-es tunéziai forradalom után lépett le, egy ideig Olaszországban élt, itt viszont részt vett egy iskolai gyújtogatásban, ezért börtönbe csukták.

Bátyja, Abdelkader szerint a rácsok mögött radikalizálódhatott a férfi.

Abdelkader Amri állítja, az egész családot sokkolta, hogy Anis embereket gyilkolhatott halomra, és hozzátette: ha bűnösnek mondják ki, minden elítélést megérdemel. Határozottan kiállt a gyilkolászás ellen is:

A terrorizmust és a terroristákat is elutasítjuk. Nem foglalkozunk a terroristákkal.

Amri apja is elismerte, hogy a fiának bizony voltak bűnügyei korábban. Otthonában, Oueslatia városában is elítélték rablásért, távollétében öt év börtönt kapott. Tunéziában egyébként megkönnyíti a radikalizálódást, hogy az Iszlám Állam sejtjei is jelen vannak, amik egy múzeumot és egy strandot is megtámadtak már az országban.

Amri amúgy az olaszországi történtek után 2015 júliusában érkezett Németországba, ahol menedékkérelemért folyamodott. Elutasították, de nem tudták bizonyítani tunéziai állampolgárságát, ezért kitoloncolni sem sikerült. Németországban emiatt sokan dühösek a hatóságokra, pláne, hogy kiderült, egy korábbi szervezkedésért már elkapták a rendőrök Amrit, de elengedték. A férfi az USA-ba se repülhetett volna, mivel a neten nagyon kutakodott bombakészítési receptek után, ezt pedig kiszúrta az amerikai hírszerzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik