Külföld

Trump John Kelly tábornokot jelöli belbiztonsági miniszternek

24.hu
24.hu

2016. 12. 12. 20:03

Donald Trump megválasztott amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy John Kelly visszavonult tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére. Donald Trump környezete már a múlt héten jelezte, hogy a megválasztott elnök a 66 éves tábornokot szemelte ki a belbiztonsági tárca élére, és Kelly tábornok a felkérést el is fogadja. A hivatalos bejelentés történt meg hétfőn.

Közleményében Donald Trump hangsúlyozza, hogy John Kelly, a tengerészgyalogság tábornoka “a megfelelő ember az illegális bevándorlás megállítása és határaink biztonsága garantálása sürgős küldetésének irányításához”. A nyugalmazott tábornok a tárca élén az Egyesült Államok küldő határainak biztonságért, a bevándorlásért, az amerikai állampolgárság megadásáért felel majd, s hozzá tartozik például a kábítószerellenes küzdelem is.

A tábornok, aki 2012 és 2016 között az Egyesült Államok Déli Főparancsnokságát irányította, jól ismeri a közép-amerikai és a dél-amerikai térséget, s emellett – mivel felügyelete alá tartozott a guantánamói börtöntelep is – behatóan foglalkozott a terrorellenes küzdelem problémáival is. “Ez a tapasztalat egyedülálló ismereteket hozott számára az Egyesült Államok déli határainál jelentkező kihívásokat illetően” – hangsúlyozza a közlemény.

A közlemény idézi magát John Kellyt is, aki így reagált a felkérésre: “az amerikai nép a mostani választáson arra szavazott, hogy megállítsuk a terrorizmust, visszaszerezzük szuverenitásunkat a határaink fölött, és véget vessünk a politikailag korrektség magatartásának, amely túlságosan hosszú ideig meghatározta nemzetbiztonságunkat”.

A belbiztonsági minisztérium, amelyet George W. Bush hozott létre a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után, rendkívül fontos tárca, eddig Jeh Johnson irányította. John Kelly személyében Donald Trump a harmadik tábornokot jelöli kormányába: a védelmi minisztérium élére James Mattist, szintén a tengerészgyalogság tábornokát jelölte, s nemzetbiztonsági tanácsadójául Michael Flynn altábornagyot választotta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.