Nagyvilág

Nem zárkózik el a vízbefojtásos vallatástól Trump alelnöke

A vietnami veterán John McCain élesen tiltakozik a kínzás ellen.

Az amerikai alelnöki poszt várományosa, Mike Pence egy vasárnapi tévéinterjúban nem volt hajlandó kizárni, hogy Trump elnöksége alatt újra bevezetnék a vízbefojtást szimuláló vallatást, amit kínzásnak minősítettek, ezért betiltottak.

A CBS műsorában elhangzott, hogy a vízbefojtásos technika alkalmazását Mike Pompeo is támogatja, akit Trump a CIA igazgatójának készül jelölni, John McCain arizonai republikánus szenátor viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy az erre irányuló próbálkozásokat bíróságon fogják megtámadni.

Teszek arra, hogy mit akar az Egyesült Államok elnöke vagy bárki más. Nem fogunk vízbe fojtani, nem fogunk kínozni. Jézusom, mit mutatna Amerikáról, ha embereket akarnánk kínozni?

– mondta a vietnami veterán McCain egy szombati biztonsági fórumon, amelyről részletet játszottak be a vasárnapi műsorban. McCain maga is kínzásos vallatás áldozata lett, amikor 1973-ban Vietnamban fogságba esett. Folyamatosan verték, amíg eltört a karja és megrepedtek a bordái. Négy nap után megtört és maga ellen vallott.

Pence az elhangzottakra úgy reagált, hogy Donald Trump a radikális iszlám terrorizmus fenyegetését akarja megfékezni.

Újra olyan elnökünk lesz, aki soha nem mond olyat, amit nem tenne meg

– jelentette ki.

Trump még az elnökválasztási kampányban helyezte kilátásba, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyekkel szemben ismét bevezetnék a vízbefojtásos vallatást.

Hogy jóváhagynám-e a vízbefojtásos kihallgatást? Mérget vehetnek rá, hogy igen, egy szempillantás alatt! Még ennél többet is. Ne áltassák magukat, emberek. Ez a módszer működik, ugye? Működik. Csak az idióták mondják azt, hogy nem működik. De tudják mit? Ha nem működik, akkor is megérdemlik azért, amit tettek

– magyarázta Trump korábban egy columbusi választási gyűlésen, a közönség ujjongása közepette. Néhány hónappal később azonban már visszakozott. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik