Külföld

CIA: kínzás a vízbefojtás, de hatásos

admin
admin

2007. 12. 11. 07:45

Egy volt CIA-tiszt, aki öt éve közreműködött Abu Zubajda al-Kaida vezető elfogásában és kihallgatásában, az ABC televízióban hétfőn azt mondta: szükség volt a terrorista vízbefojtást szimuláló technikával történő megtörésére, de ma már kínzásnak tartja a módszert. A CIA hivatalosan tagadja, hogy kínzást alkalmaznának.

John Kiriakou az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) első olyan tisztje, aki a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogyan kezelte a CIA az al-Kaida fogságba esett vezetőit.

Kiriakou – aki ma már nincs aktív szolgálatban – elmondta: kevesebb mint 35 másodpercre volt szükség ahhoz, hogy a vízbefullasztásos technikával megtörjék Abu Zubajdát. A palesztin Abu Zubajda egykor az Oszama bin Laden szaúdi milliomos vezette al-Kaida harmadik legbefolyásosabb vezetője, a szervezet pénzügyi szervezője volt. Ő volt az, aki egy vallomásában megerősítette azt a feltételezést, hogy a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni merényletekben a terroristák által eltérített négy amerikai repülőgép közül az egyiknek a Fehér Ház volt a célpontja. Zubajda Palesztinában akadt horogra, az őt kézre kerítő különleges egységet John Kiriakou vezette.

Allah együttműködésre szólította

Az egykori CIA-tiszt elmondta: Zubajda a vízbefojtásos élmény másnapján azt mondta vallatóinak, az éjszaka cellájában meglátogatta őt Allah, és együttműködésre szólította fel. Attól a naptól kezdve a terrorista minden kérdésre válaszolt. Kiriakou szerint a kicsikart értesüléseket felhasználva tucatnyi támadást sikerült meghiúsítani.

A tiszt azt állította: nem volt tudomása arról, hogy a CIA titokban videóra vette a kihallgatásokat, így arról sem, hogy a felvételeket később megsemmisítették. Kiriakou szerint tehát szükség volt – a több nemzetközi egyezmény által kínzásnak ítélt – vallatási módszer alkalmazására. Mint magyarázta, a szeptember 11-i merényletek után csak az számított, hogy bármilyen úton használható értesülésekhez jussanak.

A CIA nem huny szemet?

Hozzátette ugyanakkor, rá kellett jönnie, hogy a vízbefojtásos technika kínzás. “Mi amerikaiak jobbak vagyunk ennél, nem szabadna ilyen dolgokat csinálnunk” – mondta. Ennek ellenére mégis úgy nyilatkozott: el sem tudja képzelni, mi történt volna, ha nem törnek meg egy terroristát, nem szereznek meg egy információt, és nem tudnak megakadályozni egy támadást. “Nem hiszem, hogy megbocsátottam volna magamnak” – vallotta be.

A CIA szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Kiriakou televíziós nyilatkozatát. A hírszerző ügynökség a közelmúltban közzétett nyilatkozatában erősítette meg “régi álláspontját”: az Egyesült Államok nem alkalmaz kínzást és nem is huny szemet felette, a CIA mindig elővigyázatosan hallgatta ki a terrorista foglyokat, törvényes és nagyon hatékony technikákat alkalmazva.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.