2880654 06/25/2016 Pope Francis, center, visits the Tsitsernakaberd Armenian Genocide Memorial Complex in Yerevan. Asatur Yesayants/Sputnik
Külföld

Ferenc pápa: Le kell dönteni a szegényeket és gazdagokat elválasztó falakat

24.hu
24.hu

2016. 11. 11. 18:53

Korábban a témában:

Le kell dönteni a szegényeket és gazdagokat elválasztó falakat, minél több emberre ki kell terjeszteni a jólétet, és olyan hidakat kell építeni, amelyek segítenek csökkenteni az egyenlőtlenségeket, nagyobb szabadságot és több jogot biztosítanak a hátrányos helyzetűek számára

– ezt a gondolatot fejtette ki Ferenc pápa a La Repubblica című olasz lap pénteki számában megjelent interjújában.

A katolikus egyházfővel Eugenio Scalfari, a lap egykori alapítója és ma is publikáló volt főszerkesztője, az olasz sajtó egyik leghíresebb közszereplője készítette az interjút.

Nem kellenek falak

A pápa nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, mi a véleménye Donald Trumpról, a most megválasztott új amerikai elnökről.

Nem ítélkezem személyekről és politikusokról, csak azt akarom megérteni, hogy eljárásmódjuk milyen szenvedéseket okoz a szegényeknek és a kirekesztetteknek

– mondta a katolikus egyházfő.

Kifejtette: a legnagyobb aggodalmat a menekültek és a bevándorlók helyzete jelenti számára, és nem csupán a keresztényekre gondol. Szenvedéseiknek számos oka van, és az egyház megtesz minden tőle telhetőt, hogy enyhítse ezeket a bajokat – mondta. Hozzátette azonban, hogy sokszor az erre irányuló intézkedések a népesség olyan csoportjainak az ellenállásába ütköznek, amelyek féltik munkahelyeiket a bevándorlóktól és a menekültektől, vagy legalábbis fizetésük csökkenésétől tartanak.

A pénz a szegények, a bevándorlók és menekültek ellen hat

– állapítja meg a pápa, emlékeztetve arra is, hogy a gazdag országok szegényei a szegény országokból érkező szegényektől is félnek, s így ördögi kör alakul ki, amelyet az egyházfő szerint meg kell törni.

Le kell döntenünk a válaszfalakat, arra kell törekedni, hogy növekedjék és terjedjen a jólét

– szögezte le Ferenc pápa, aki szerint a ledöntendő falak helyébe hidakat kell építeni, amelyek hozzájárulnak az egyenlőtlenségek csökkentéséhez, ugyanakkor nagyobb szabadságot és több jogot biztosítanak.

Pénz = baj

A pápa szerint az egyenlőtlenségek jelentik a legnagyobb bajt a világban. Ennek a bajnak pedig a pénz a forrása, szerinte az akadályoz minden olyan törekvést, amely a jólét nivellálása és a nagyobb fokú egyenlőség irányába kíván hatni – fűzte hozzá.

Scalfari közbevetette, hogy a marxi típusú szocializmusnak és a kommunizmusnak is ez a programja. “Ön tehát marxi típusú társadalomra gondol?” – tette fel a kérdést.

A pápa válaszában értésre adta, hogy az egyház már jóval régebben kialakította álláspontját ebben a kérdésben.

A kommunisták azok, akik úgy gondolják, ahogy a keresztények

– állapította meg. Már Krisztus olyan társadalomról beszélt – mondta -, amelyben a szegények, a gyengék és a kirekesztettek akarata érvényesülhet, nem pedig a demagógoké, a barabásoké, hanem a népé, a szegényeké.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint a népnek, a szegényeknek közvetlenül kell-e belépniük a politikába, Ferenc pápa igennel válaszolt, de hozzá is tette rögtön: nem abban a “politizálásban” kell részt venniük, amely a hatalomért folytatott versenyfutásról, az egoizmusról a demagógiáról és a pénzről szól, hanem a “magas, kreatív, nagy távlatokban gondolkozó politikában”.

Az újságíró egyik közbevetésében úgy fogalmaz: “Önnek meglehetősen sok ellenfele van saját egyházán belül”. “Nem beszélnék ellenfelekről, a hit mindannyiunkat egyben tart” – feleli a pápa, kifejtve: az egyházon belül minden egyes személy különböző módon látja ugyanazokat a dolgokat.

A kép objektív értelemben ugyanaz, szubjektív értelemben viszont különböző

– állapítja meg Ferenc pápa.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.