Nagyvilág

Egy egész település elpusztult a vasárnapi olasz földrengésben

Négy nappal az október 26-i dupla földrengés után újra rezegtek a polcok az olasz fővárosban.

Október 30-án, reggel 8 óra előtt kicsivel újra földrengés volt Rómában – írta egy olvasónk. Igaza volt: az Earthquake Track oldal szerint a Richter-skála szerinti 6,6-os rengés középpontja a Preci nevű település volt, de a hatósugár akkora volt, hogy azt a közeli városban is érezni lehetett.

Az olasz fővárosban tartózkodó olvasónk szerint bár hamar véget ért, ettől függetlenül “határozottan érezhető és felettébb ijesztő” volt.

A mozgást egészen pontosan 7:41-kor érzékelték a műszerek, több másodpercig tartott, egész Umbria tartományban (adriai Anconáig) érezték. A rengés tíz kilométer mélyen pattant ki.

Ha valóban beigazolódik a 6-osnál nagyobb magnitúdó, akkor ez lehet a legerősebb olaszországi rengés a pusztító augusztusi után – írja az olasz Corriere della Sera.

Frissítések – röviden

Íme pár pontban a főbb információk, amiket lent elolvashattok bővebben:

  • Eleinte 7,1-es erősségről beszéltek, később kiderült, hivatalosan 6,6 volt.
  • 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem volt Olaszországban. Akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva.
  • Matteo Renzi olasz kormányfő kora délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.
  • A norciai bazilika összedőlt (az emberek a fő téren ragadtak a környező, düledező épületek miatt), Tolentinóban pedig egy templom – utóbbiban misét tartottak, három embert élve mentettek ki.
  • Összesen tízen sebesültek meg, közülük egy ember súlyosan.
  • Az Arquata del Tronto nevű település szinte teljesen elpusztult.
  • 1980 óta nem volt ilyen erős rengés az országban.
  • Rómában leállították a metrót, illetve az összes történelmi épületet és nevezetességet tüzetesen átvizsgálják, így a Colosseumot is.
  • Több polgármester is megszólalt.
  • Az aggódóktól azt kérik, SMS-ben vagy Whatsappon keresztül érdeklődjenek a szeretteik hogyléte felől, hogy ne terheljék a telefonhálózatot és célba érjenek az esetleges segélyhívások a 112-re.

Frissítések – bővebben

A Reuters már arról ír, hogy a rengés 7,1-es erősségű volt (a BBC szerint 6,6-os, ez is lett a hivatalos), közben pedig egyre több videót töltenek fel Twitterre, amin látszik, milyen komoly volt a helyzet.

Tolentinóban egy templomban éppen misét tartottak, amikor összedőlt az épület. A romok alól három embert élve mentettek ki, írja a La Stampára hivatkozva a BBC.

Élő közvetítés a helyszínről:

Videón egy ház összeomlása:

A Norciában található Szent Benedek bazilika így nézett ki a rengés után:

A BBC helyszíni videója:

 Norciáról

Norcia egy kb. ötezres kisváros Umbria tartományban, az Appennini-félsziget közepén. Tele van középkori és kora újkori építészeti emlékekkel, van egy erődje, egy gótikus temploma (a 14. századi Sant’Agostino), egy reneszánsz temploma (Santa Maria Argentea) és persze az említett bencés monostora. A város már több földrengést túlélt, az egyik után 1859-ben megtiltották három emeletnél magasabb épületek építését, írja a Wikipédia.

Ez a videó a rengésről egy templomban készült:

Ez pedig egy hálószobában:

Itt azt írják, 1980 óta, azaz közel negyven éve nem volt ilyen erős rengés Olaszországban.

Minden ledőlt, most már nincs is többé város

így panaszkodott a rengés után az újra sújtott Arquata del Tronto polgármestere, Aleandro Petrucci a Guardian szerint. Itt valószínűleg nem lesz sok áldozat, ugyanis az előző rengések után a súlyosan megrongálódott városrészeket vörös zónává, azaz lakhatatlanná nyilvánították. Persze így is számos ház, tanya áll magányosan a hegyekben, amiket nem mértek fel, ráadásul többen autókban töltötték az éjszakát.

Minden összeomlott, füstoszlopokat láttam, ez egy katsztrófa, egy katasztrófa

– ezt már Ussita polgármestere, Marco Rinaldi mondta a La Repubblicának. A lapnak Sante Stangoni, Acquasanta első embere is megszólalt, ő sok omlást látott a falvakban és csak remélni tudja, hogy senki nincs a romok alatt.

Így néz ki most a város:

Ha a közelben vagytok és van videótok/képetek vagy bármilyen információtok, írjátok meg nekünk Facebook-üzenetben vagy kommentben a vonatkozó posztunk alatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik