2816405 03/29/2016 Syrian President Bashar al-Assad during an interview with Rossiya Segodnya Director General Dmitry Kiselev./?????-?????? ?????????? ????? ?????? ????? / Sputnik
Külföld

Aszad egész Szíriát visszaszerezné

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 12. 13:13

A szíriai elnök kijelentette hétfőn, néhány órával a naplementekor életbe lépő fegyvernyugvás előtt, hogy vissza akarja szerezni a rezsim ellenőrzése alól kicsúszott valamennyi területet. A szíriai ellenzék eközben garanciákat követelt a tűzszünethez.

A szíriai állam eltökélt szándéka, hogy minden régiót visszaszerezzen a terroristáktól és helyreállítsa a biztonságot

– szögezte le Aszad, aki a hivatalos médiának nyilatkozott a Damaszkusz külterületén található, s a belharcoktól nemrég felszabadult Darajában. Az elnök előzőleg a település egyik mecsetében imádkozott a muzulmán áldozati ünnep (íd al-adha) alkalmából. A rezsim a terrorista kifejezés alatt a felkelőket és a dzsihadistákat érti.

A fegyveres erők habozás nélkül folytatják a munkát (…), és ezt a külső és belső tényezőktől függetlenül teszik

– tette hozzá Aszad, holott a Moszkva és Washington közötti tárgyalások eredményeképpen pénteken bejelentett tűzszüneti megállapodás értelmében elvileg helyi idő szerint este hét órakor be kell szüntetni minden ellenségeskedést, így a légicsapásokat is.

Az ellenzék garanciákat akar

Szálem al-Muszle, a Szaúd-Arábia által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HCN) szóvivője eközben kijelentette: szeretnék tudni, melyek a fegyvernyugvás garanciái.

Reméljük, lesznek garanciák, és ezt legfőképpen az Egyesült Államoktól kérjük, amely elfogadta a fegyvernyugvást.

A szóvivő – mint mondta – arra szeretne választ kapni, hogy a felek milyen meghatározás alapján döntik el, ki a terrorista, illetve hogy mi lesz a válasz arra, ha megsértik a fegyvernyugvást. Igyekszünk felülvizsgálni az egyezséget – mondta.

Nagyon fontos számunkra tudni, hogy milyen kötelezettséget vállalt minden aláíró fél, azon belül is a (megállapodásban részt vevő) államok

– tette hozzá. A tárgyalásokon a rezsimet Oroszország, a felkelőket pedig az Egyesült Államok képviselte.

Vajon Oroszország betartja-e az egyezséget? És a (damaszkuszi) rendszer? Utóbbi beszünteti-e a bombázásokat, valamint felhagy-e a bűnök elkövetésével?

– kérdezte a HCN szóvivője.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.