Nagyvilág

Erdogan szerint az EU nem tartja a szavát

Ismételten azzal vádolta pénteken az Európai Uniót Recep Tayyip Erdogan török elnök, hogy nem állja szavát, és a menekültek ellátására megígért hatmilliárd euróból Ankara eddig csak 183 milliót kapott meg.

Mi történt? – kérdezte Erdogan.

Egyetlen ország sem képes egyedül helytállni ebben a válságban. Sajnos az ezen a téren tett ígéreteket nem tartják be.

– tette hozzá.

Maja Kocijancic, az EU illetékes szóvivője elmondta,

az EU a milliárdok jelentős részét már mozgósította, de

a pénzt nem Törökország kapja, hanem a menekültek és az őket befogadó közösségek.

Márciusban, amikor az EU és Törökország megállapodott a menekült válság kezeléséről, az egyezség úgy szólt, hogy az uniós forrásokat “a török kormánnyal szorosan együttműködve” használják majd fel. Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban 3-3 milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült 2-4 millió ember életkörülményeit; a többi között lakhatást, oktatást, egészségügyi ellátást, munkalehetőséget biztosítandó a menekülteknek Törökországban, ahonnan a konfliktus rendeződése esetén hazatérhetnek.

A török elnök már korábban is többször vádolta meg az uniót, arra hivatkozva, hogy Brüsszel és a tagállamok nem utalják a pénzt.

Az EU és Törökország között létrejött megállapodás a vízumkényszer eltörlésére is kitért. Ankara emiatt is többször vádolta már azzal az EU-t, hogy nem tartja a szavát, és török vezetők az egyezség felmondásával fenyegetőztek, ha az EU nem jelöli ki annak dátumát, hogy mikor törlik el a török állampolgárokkal szemben a vízumkényszert.

A márciusi megállapodás mindazonáltal azt tartalmazta, hogy mindkét fél, Törökország és az EU is felgyorsítja azoknak az intézkedéseknek a meghozatalát, melyek révén lehetővé válik, hogy a vízumkényszer eltörléséről június végéig megszülethessen a döntés. Törökország viszont a nyár elején közölte: nem hajlandó módosítani a terrorellenes törvényt, ami a vízummentesség egyik feltétele.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik