Nagyvilág

A belga belügyminiszter szerint jegelni kell a török csatlakozási tárgyalásokat

Jegelni kell az uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal mindaddig, ameddig fennáll a halálbüntetés bevezetésének lehetősége – jelentette ki Didier Reynders belga külügyminiszter a Radio 1 flamand közszolgálati rádió esti műsorában csütörtökön.

Elképzelhetetlennek mondta, hogy a halálbüntetés – akár még csak lehetséges – bevezetése mellett az unió folytassa Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. “A halálbüntetés határozottan olyan határvonal, amely nem léphető át” – fogalmazott Reynders.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy Törökország túl nagy nyomást helyez Európára. Ennek a nyomásnak pedig vannak határai – emelte ki. Véleménye szerint félelmet kelt a Törökország és Oroszország közötti viszony alakulása is, amelyet az Európai Uniónak, de még a NATO-nak is meg kell vitatnia.

Vasárnap mintegy egymillió ember gyűlt össze Isztambulban, hogy elítéljék a múlt hónapban végrehajtott katonai hatalomátvételi kísérletet. Recep Tayyip Erdogan államfő beszédében ismét kilátásba helyezte a halálbüntetés visszaállítását.

“Ha az emberek akarják a halálbüntetést, a pártok támogatni fogják az akaratukat” – mondta hívei előtt, akik azt skandálták: “Halálbüntetést!”. A török parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölte el a halálbüntetést 2004-ben. Több uniós tagország vezetője jelezte, hogy visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené

Ajánlott videó

Olvasói sztorik