Nagyvilág

Kilenc országnak ajánl migrációs partnerséget az Európai Bizottság

Az egyik cél az Európába vezető legális utak megnyitása, de az embercsempészek ellen is hatékonyabban fellépnének.

A Törökországgal kötött megállapodás gondolatára építve közel-keleti és afrikai országoknak is partneri kapcsolatot ajánl az Európai Bizottság a menekültválság kezelésének érdekében – jelentette be Dimitrisz Avramopulosz, a brüsszeli testület migrációs ügyekért felelős tagja.

A görög politikus a Die Weltnek elmondta: egyelőre kilenc országnak – Jordániának, Libanonnak, Tunéziának, Nigernek, Malinak, Etiópiának, Szenegálnak, Nigériának és Líbiának – ajánlják fel a „migrációs partnerséget”. A kiválasztott államokkal több különböző megállapodást kötnének, az egyes országok helyzetéhez igazodva. Rávennék őket, hogy fogadjanak vissza illegálisan érkező bevándorlókat, lépjenek fel következetesen az embercsempészek ellen, és gondoskodjanak határuk hatékony biztosításáról.

Ezen kívül azt is meg akarják akadályozni, hogy a menekültek elinduljanak az EU-ba vezető veszélyes úton, ezért arra bátorítják a menekültek hazájának szomszédságában fekvő országokat, hogy az eddiginél nagyobb mértékben nyújtsanak számukra menedéket.

A negyedik fő cél az Európába vezető legális utak megnyitása, amelyek révén az uniós tagállamok közvetlenül a hazájukból fogadhatnak be veszélybe került embereket, vagy magasan képzett munkavállalókat egy új kékkártya-rendszer keretében.

Az együttműködésre hajlandó államokat az eddigi fejlesztési segélyek mellett jelentős további pénzügyi támogatással, vagy a kereskedelmi kapcsolatok kiépítésével segítenék, ugyanakkor korlátozásokat vezethetnek be a megállapodások ellen vétő országokkal szemben.

Avramopulosz elmondta: a bizottság olyan intézkedésekre tesz javaslatot, amelyeket rövid időn belül meg lehet tenni, és gyorsan kifejtik hatásukat. Ehhez célzottabban, rugalmasabban kell felhasználni a már meglévő forrásokat, 2020-ig 8 milliárd eurót tudnak elkülöníteni a migrációs partnerségre. A menekülésre késztető okok hosszabb távú kezelésére pedig ősszel bemutatnak egy átfogó beruházási tervet, amellyel 3,1 milliárd euró közösségi forrás révén akár 62 milliárd eurót meg lehet mozgatni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik