Nagyvilág

2012 óta tavaly csökkent először a terrortámadások száma

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet tevékenységének ellenére is csökkent tavaly a világban elkövetett terrorakciók száma, az amerikai külügyminisztérium jelentése szerint.

Tavaly ugyan “a globális terrorista fenyegetés gyors ütemben erősödött és egyre decentralizáltabb, szétszórtabb lett”, de kevesebb halálos áldozatot követelt.

A legnagyobb fenyegetést változatlanul az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenti. De ezzel egyidejűleg a világban mégis kisebb lett a terrorcselekmények száma, ami az Irakban, Pakisztánban és Nigériában csökkenő erőszaknak tudható be.

Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint tavaly 2014-hez képest 13 százalékkal kevesebb, világszerte havonta átlagosan 981 terrortámadás történt, és 28 ezer 328 ember veszítette életét.

2012 óta tavaly csökkent először a terrortámadások száma, írja a külügyi dokumentum.

Egyes országokban – például Egyiptomban, Szíriában, Törökországban vagy Bangladesben – viszont emelkedett a terrorcselekmények száma.

A jelentés felhívja a figyelmet az Iszlám Államhoz kapcsolódó, kisebb terrorszervezetek erősödésére. Habár IÁ az utóbbi időben jelentős területeket vesztett és pénzügyi nehézségekkel küzd Szíriában és Irakban, nagyon megerősödött Líbiában és az egyiptomi Sínai-félszigeten.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, ami korábban a legveszélyesebb szervezetnek számított, jelenleg arra törekszik, hogy visszanyerje korábbi erejét és befolyását, elsősorban Jemenben és Kelet-Afrikában aktív.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik