Nagyvilág

Németországban nem lehet többé Donald Kacsa néven SIM kártyát venni

A javaslat szerint a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal – a belső elhárítás – közös adatbázisokat építhet külföldi hírszerző szolgálatokkal, a szövetségi rendőrségnél nemcsak a bűnüldözés, hanem a bűnmegelőzés területén is be lehet vetni fedett nyomozókat, és bevezetik azt is, hogy csak személyazonosságot igazoló érvényes okmánnyal lehet előre fizetett (prepaid) SIM kártyát vásárolni.

Az utóbbi hónapokban végrehajtott terrortámadások tanulságaiból adódó egyik legfőbb kritikai észrevétel az, hogy

a terroristák nemzetközi hálózatokba szerveződnek, biztonsági hatóságaink viszont nem alkotnak nemzetközi hálózatot

– emelte ki Thomas de Maiziere belügyminiszter a törvénytervezetet ismertető berlini tájékoztatóján a kormány közleménye szerint.

Hozzátette, hogy sürgősen javítani kell az együttműködést az információk “összefűzésében és kiértékelésében”. Az adatok megosztásának feltétele az adatvédelmi szabványok és a jogállamiság normáinak betartása a partnerszolgálat részéről.

A fedett nyomozók bevetését szabályozó előírások módosítása azt szolgálja, hogy növekedjék az embercsempész hálózatok elleni küzdelem. A prepaid SIM kártyák forgalmazásának szabályait pedig azért kell megváltoztatni, hogy szükség esetén bármelyik ügyfél személyazonosságát megállapíthassák a hatóságok. Ezen a területen

voltak biztonsági rések, ezeket most megszüntetjük, mert a biztonság fontosabb a kényelemnél

– hangsúlyozta a miniszter a közlemény szerint.

Hírportálok beszámolói szerint a tájékoztatón azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi szabályozás alapján

“akár a Donald Kacsa név alatt” is lehet vásárolni prepaid SIM kártyát Németországban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik