Nagyvilág

800 ezer líbiai menekült indulhat meg Európába

Becslések szerint 800 ezer menekült várja Líbiában, hogy Európába utazhasson, így megnőhet az esélye, hogy terroristák is beszivárogjanak velük a kontinensre – írja riportjában az Interpol és az Europol.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A jelentést azon brit aktivisták szerezték meg és szivárogtatták ki, akik szeretnék, ha a közelgő népszavazáson Nagy-Britannia az EU-ból való kilépés mellett döntene.

Bár szisztematikus összefüggés nincs a terrorizmus és a migránsáradat között, természetesen magasabb a kockázata, hogy a hatóságok számára ismeretlen terroristák vándoroljanak az Európai Unió területére

– írják a jelentésben.

Megjegyzik, a menekültkrízis miatt behozott határzárak felerősítik az embercsempészetet. Becslések szerint 2016-ban az Európai Unióba érkező menekültek 90 százaléka illegálisan lépi át a határokat. Az embercsempészet egy multinacionális vállalat, és legalább 100 országban vannak gyanúsítottaik.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerdán friss jelentésében arról írt, korbácsolás, keresztre feszítés vagy lefejezés vár a líbiai Szirt lakosaira, ha nem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előírásai szerint élnek.

(via Sky)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik