Nagyvilág

Kudarcot vallott az embercsempészet elleni EU-misszió

A Földközi-tengeren történő embercsempészet kezelésére létrehozott EU haditengerészeti missziója nem érte el a célját, állítja a brit parlamenti bizottásg.

Az Operation Sophia névre hallgató megbízatás a Lordok Háza jelentése szerint semmilyen módon nem akadályozza az embercsempészek hajóit.

A fahajók megsemmisítése mindössze arra ösztönözte a csempészeket, hogy gumicsónakokat használjanak, amivel csak még komolyabb életveszélybe kerültek a bevándorlók – áll a jelentésben.

A missziót 2015-ben hívták életre, miután menekültek százai fulladtak vízbe, miközben Líbiából Olaszországba szerettek volna eljutni a tengeren. Az elmúlt egy évben kilencezer embert menekítettek meg az akcióval.

A brit parlamenti bizottság úgy véli, az Operation Sophia képtelen megbomlasztani az embercsempészet üzleti modelljét. 

Megjegyezték, a líbiai állam gyengesége a másik kulcs tényező az ügyben. Líbia nem kért támogatást a NATO-tagoktól, akik így katonai beavatkozás híján nem tudnak segíteni az országon.

Az Operation Sophia egyébként egy csecsemőről nevezték el, akit mentés közben szült meg édesanyja 2015 augusztusában Líbia partjainál.

(via BBC)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik